Belföld

A DK perre megy, hogy kiderüljön, mennyiért kapjuk a gázt Oroszországtól

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Sajtótájékoztatót tartott kedden délelőtt a DK árnyékkormánya, ahol Varju László bejelentette, hogy pártja közérdekű adatigénylést nyújt be, és perelni fog, hogy megtudjuk, mennyi pénzért kapja Magyarország a gázt az oroszoktól.

Az eseményen az energia- és rezsiügyi árnyékminiszteri titulust viselő Varju kezdésként emlékeztetett, hogy a magyar kormány idén „soha nem látott rezsiemelést hajtott végre”, aminek következtében a magyar családok hétszeres, a vállalkozások nem egy esetben tíz-tizenkétszeres árat fizetnek a gázért.

Mindezt úgy, hogy valójában senki nem tudja Orbán Viktoron és Vlagyimir Puytinon kívül, hogy valójában mennyi pénzért kapjuk a gázt Oroszországtól

– húzta alá Varju.

Az ellenzéki politikus szerint egyetlen kormány sem teheti meg, hogy eltitkolja az ország elől, hogy mennyiért veszi a gázt, kiváltképp egy ilyen szituációban, amikor egyik napról a másikra ekkorát nőnek az árak. Varju szerint a DK arra kiváncsi, hogy Putyin-e a kezdvezményezettje a hétszeres gázárnak, hogy aztán a profitot a háborújára fordítsa, vagy arról van szó, hogy Mészáros Lőrinc és a fideszes „gázoligarchák” keresnek a rezsiszámlákon.

„Amikor Vlagyimir Putyin tavaly Magyarországon járt, még azt mondta, hogy Magyarország ötödáron kapja az orosz gázt. Ehhez képest a magyarok ma a korábbi ár hétszeresét fizetik a gázért, többet mint a legtöbb nyugat-európai. Valaki tehát hazudik” – vonta le a következtetést a DK politikusa.

Nem sokkal később a Fidesz egy rövid közleményben reagált Varju László bejelentésére. A nagyobbik kormánypárt úgy kommentálta az elhangzottakat, hogy

Gyurcsányékkal se rezsicsökkentés, se földgáz nem lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik