Belföld europoli

Az „elhibázott brüsszeli szankciókat” hibáztatja a kormány a drága műtrágyáért

A szankciós energia-áremelkedés miatt kialakult műtrágya helyzet megoldására hétfőn bemutatott brüsszeli javaslatok csak hosszabb távon jelentenének megoldást, márpedig a gazdáknak azonnali segítségére van szükségük. Ezért az uniós agrárminiszterek hétfői ülésén soron kívül, rendkívüli támogatási intézkedések kidolgozását és bevezetését kérte az Európai Bizottságtól Nagy István agrárminiszter Brüsszelben – tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-t. A közlemény szerint a szankciós energia-áremelkedés a műtrágyagyártást extrémen sújtja, és ez kihat az élelmiszer árakra is.

A tárca arról tájékoztatott, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 21-i ülésén az Európai Bizottság bemutatta a műtrágyák elérhetőségére és megfizethetőségére vonatkozó közleményét. Az ülésen Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a bizottság javaslata nem több, mint a már rendelkezésre álló eszközök és eddig megtett intézkedések összefoglalása.

A szerves trágyák előtérbe helyezése és a fenntartható ammóniára való áttérés támogatása kétségkívül jó és hasznos kezdeményezések, azonban rövid távon nem kínálnak megoldást az energiaárak emelkedése miatti helyzet kezelésére. Márpedig a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor az élelmiszerárak az egekbe szöktek és az élelmezésbiztonságot is veszély fenyegeti az elszabadult műtrágyaárak és input költségek miatt, egyértelmű, hogy a gazdáknak a lehető leghamarabb további rendkívüli uniós támogatásra van szükségük – közölte a tárcavezető.

A miniszter a válsághelyzetért a háborút és az arra válaszul adott „elhibázott brüsszeli szankciókat” okolta, amelyek az energiaárak emelkedéséhez vezettek. Ez teljesen mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem lehet kizárólag a Közös Agrárpolitika forrásaira támaszkodni – mondta Nagy.

A miniszter elengedhetetlennek tartja a KAP-on kívüli friss uniós források bevonását. Kifejtette, a leghatékonyabb kezelése a helyzetnek azonban mégiscsak az azonnali tűzszünet és a béke lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik – hívta fel a figyelmet a miniszter a szaktárca közleménye szerint.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik