Belföld

Tállai: 800 milliárdos lyukat ütne a költségvetésen a baloldal

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd
Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint érthetetlen az államtitkár felvetése.

Több mint 800 milliárd forintos lyukat ütne a költségvetésen az a három baloldali indítvány, amelyeket az őszi adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz nyújtottak be. Ez veszélyeztetné a rezsicsökkentés, a családtámogatási rendszer fenntartását vagy a nyugdíjak értékének megőrzését, azaz a ténylegesen rászoruló fogyasztók célzott megsegítését – nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára az MTI-nek.

A brüsszeli szankciók meglehetősen nehéz helyzetbe hozzák a vállalkozásokat, és a gazdaságot. Éppen ezért kezdeményezett a kormány októberben – kifejezetten a vállalkozások és munkahelyek védelmére – újabb adótörvény-módosítást. Ehhez nyújtott be az MSZP három módosító indítványt. „A gond ezekkel az, hogy mintegy 800 milliárd forinttal borítanák fel a költségvetést” – mondta Tállai András.

Kiemelte: a baloldal egyik indítványa visszavezetné az adójóváírás intézményét. Ez azért ellentétes a kormány adópolitikájával, mert a kabinet célja az, hogy olyan adórendszer alakuljon ki, amelyben a munkával szerzett összes jövedelem a lehetőségekhez képest a legalacsonyabb adó terheli, és figyelembe veszi a munkavállalók családi körülményeit is.

A másik indítvány az egyetemes földgázszolgáltatásra és az egyetemes villamosenergia-szolgáltatásra alkalmazandó áfa kulcsát csökkentené. Ám a hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint az áfa-csökkentés az újraelosztásnak egy rendkívül drága és kevéssé hatékony eszköze – tette hozzá. Ezzel szemben a kormány a családokat rezsicsökkentéssel, a vállalkozásokat pedig célzott támogatásokkal védi a szankciós energiaárakkal szemben – fogalmazott.

Tállai András leszögezte: a kormány adópolitikája 2010 óta következetes és változatlan, a munkát terhelő adókat jelentősen csökkenti, az ország működtetéséhez szükséges forrásokat a fogyasztási típusú adókon keresztül szedi be. Ennek eredményeként 19-ről 9 százalékra csökkent a társasági adó, a munkáltatói pedig 2017 óta folyamatosan csökkent 28,5-ről 13 százalékra. A családokat, munkavállalókat is adócsökkentésekkel segítette a kormányzat. Európában Magyarországon a legszélesebb a családi adórendszer és a második legalacsonyabb a személyi jövedelemadó – részletezte az államtitkár.

Szerinte azt, hogy a kormány gazdaságpolitikája jó úton halad, mi sem igazolja jobban, mint az Eurostat legfrissebb jelentése. Magyarország első az uniós adócsökkentési rangsorban. Míg a legtöbb tagországban növelték az adóterhelést, Magyarország a legnagyobb mértékben csökkentette azt tavaly: Hazánkban 34 százalékra javult a GDP-arányos adóterhelés 2021-ben, ezzel szemben az uniós átlag a 42 százalékot közelíti – hangsúlyozta Tállai András.

Az államtitkár szavaira Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője reagált a Facebookon. Szerinte érthetetlen Tállai felvetése, hiszen csak az áfatöbblet 1100 milliárd forint volt az idei év első kilenc hónapjában. „Ebből bőven futná a 800 milliárd forintnyi javaslatcsomagunkra, amiben olyan fontos támogatások vannak, mint:

  • a minimálbér adómentessé tétele,
  • az alacsony jövedelmekre kivetett adók csökkentése,
  • az egyetemes áram- és földgázszolgáltatás áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése
  • és a tao kibővítése a köznevelési, felsőoktatási és egészségügyi intézmények részére.

Sőt, még a pedagógusok béremelésére is elég lenne! Adják oda! Kedden szavazni fogunk ezekről is!” – írja az ellenzéki politikus.

Kiemelt kép: Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik