Marjai János / 24.hu
Belföld

Idén karácsonykor csaknem kétszer annyiba kerül majd a halászlé

A rendkívüli aszály és a költségek drasztikus mértékű emelkedése ellenére sem lesz halhiány a karácsonyi időszakban. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a magyar tógazdaságok az idén önként korlátozták a kivitelt, vagyis a korábbi évekhez képest nem vagy csak nagyon kis mennyiségben szállítanak külföldre halat.

A karácsonyi időszakban minden nagyáruházban, vásárcsarnokban és egyéb árusítóhelyen megtalálható lesz a magyar hal. Pontyból nem lesz hiány, az élő hal ára azonban mintegy negyven százalékkal magasabb szintre került. A ponty kilója 1800 és 2200 forint között alakul ebben az évben.

– nyilatkozta a szakember.

Hozzáteszi: a nagyobb értékű halak közül harcsából fedezni fogja a kínálat a hazai igényeket, süllőből és csukából valamennyivel kevesebb kerülhet piacra a megszokottnál. Németh szerint a idén ismét az élő ponty fogyhat a legjobban.

A megszokottnál magasabb árak vélhetően a fogyasztást is visszafogják majd: a Mahal várakozásai szerint minden bizonnyal csökkenni fog a hazai halfogyasztás, hiszen a viszonylag magas áron kapható ponttyal az árstoppal érintett baromfi- és sertéshús versenyez a fogyasztók kegyeiért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!