Mohos Márton / 24.hu
Belföld

Gyurcsány: A kormány azért tévelyeg, mert nem lát, csak tapogatózik

A mai kormány bolyongásának, tévelygésének oka, hogy mostanra nem lát. Csak tapogatózik

– ezt írja vasárnapi Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke egy viszonylag hosszú visszaemlékezés alapján vonta le ezt a következtetését. Mint felidézte, az egykori Pápai Textilgyár gyűrűsfonójában az asszonyok egy pillanat alatt kötötték újra a szálat, majd ha az orsó kész lett, szedték le és rakták fel üreseket. „Tizenévesen féltem a sebesen forgó alkatrészektől, azok forró sebzésétől. Inkább kerültem a gyűrűsfonót” – írja.

Aztán egy másik gyerekkori emlékét elevenítette fel: „A Pápa melletti Vaszar település egykori (?) termelőszövetkezete ribizli- és málnaföldjein nyaranta gyerekeket alkalmazott. Reggel a református templom előtt összeszedtek bennünket, este meg vissza. A ribizli kilójáért 2,50-et adtak, a málnáért 3,00-at. Nem értettem, hogy míg én tíz kilót szedtem egy nap, a helyi asszonyok hogyan tudtak legalább negyvenet. De valóban ez volt a helyzet. (…) Mindenki tud tenni-venni a gyárban, ha akar. Gyümölcsöt is szedhet. Csak dönteni kell. A politika más.”

Gyurcsány szerint ugyanis az csak látszólagos döntés, hogy valaki részt vesz-e a közéletben vagy sem.

Ha nem veszel részt, az is cselekvés. Textilgyárban nem kötelező dolgozni. Hazád akkor is van, ha nem akarod észrevenni. A közügyekről való gondolkodás, közös tervek szövögetése, a szervezkedés, a haza szolgálata, csak látszólag választható kötelesség.

Éppen ezért szerinte a politika „közös, másokra nem ruházható tudásunk és sorsunk. A politika csinálásának legfontosabb része ugyanakkor lehet, hogy mégse tanulható. Mert bonyolult elegye ismeretnek, tapasztalatnak, erkölcsnek, mert több benne a közös bölcsesség, mint az egyéni tehetség.”

Az akaratnál fontosabb a cselekvés, az olvasásnál az értés, az értésnél a látás. (…) Kiderült újra, a látáshoz nem napfény kell

– zárja a bejegyzését Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!