Belföld

Ebből a faluból érkezik hétfőn az ország karácsonyfája

MTI / Lakatos Péter
MTI / Lakatos Péter

2022. november 21-én, hétfőn állítják fel a Kossuth téren az ország karácsonyfáját – tudatta az Országgyűlés Hivatala.

A felajánlások közül idén egy nagyjából 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6–8 tonnás ezüstfenyőre esett a választás, amely egy apci családi ház kertjét díszítette.

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik meg a Heves megyei faluból a Kossuth térre.

Az Országgyűlés Hivatala felhívja a közlekedők figyelmét és egyúttal kéri a megértésüket, hogy a fenyőfa szállításakor előfordulhat várakozás és korlátozás az alábbi útvonalakon és időpontokban.

Az ezüstfenyőt szállító szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától az M3 autópályán halad, majd nagyjából 13:30-tól M0 autóút – Megyeri híd – 11. sz főút – III. Batthyány u – Rákóczi u – Szentendrei u – Pacsirtamező u – Lajos u – Árpád fejedelem u – Üstökös u – Török u – Margit híd (forgalom kizárásával) – Jászai Mari tér – Balassi Bálint u (villamos forgalom kizárásával) – Kossuth tér útvonalon okozhat a közlekedőknek hosszabb menetidőt, esetlegesen várakozást a fenyőfa érkezése.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes biztosan tartani.

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED-izzó fogja díszíteni a karácsonyfát advent első napjától.

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlják fel – írja az Országgyűlés Hivatala.

Kiemelt kép: Emlék tavalyról – az ország karácsonyfáját állítják fel daruval tűzoltók az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2021. november 22-én. MTI/Lakatos Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik