Belföld

Egy évre áthelyeznek két bírót a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodába

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Két bírót helyeznek át egy évre a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodába – derül ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) határozatából, amit a Telex vett észre. A két bíró beosztását Benkő Tamás János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára kezdeményezte. Hajnalné Káder Edit, a Fővárosi Törvényszék bírája és Tanács Péter Imre, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája 2022. október 15-től 2023. október 14-ig dolgozik majd a Kabinetirodában.

A portálnak a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt válaszolta az ügyben: a bírák egy jogszabály előkészítésében fognak segíteni, ezen idő alatt nem végeznek ítélkezési tevékenységet, beosztásuk a jogszabályok alapján történt és ez nem sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Ugyanakkor Víg Dávid, az Amnesty International magyarországi vezetője szerint több aggályt is felvet az, hogy a kormány szolgálatában dolgozó, magas fizetéssel elismert bírókat később visszahelyezik az ítélkezési területre, ahol pályázat nélkül lehetnek tanácsvezető bírók.

A bírók áthelyezését, minisztériumba való beosztását a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény teszi lehetővé. Eddig főként arra volt példa, hogy bírókat az Igazságügyi Minisztériumba osztottak be, akik segítettek a jogszabályok előkészítésében, kegyelmi ügyek intézésében vagy egyéb, igazságügyi munkatapasztalatot igénylő feladatokban – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik