Belföld

Elutasította az Alkotmánybíróság a katatörvény visszaállítását

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Alkotmánybíróság elutasította az ellenzéki képviselők kérelmét a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítás megsemmisítésére, írja a Hvg.hu. 

A katát a nyáron alakította át a kormány, a gyakorlatban kizárva abból a legtöbb olyan vállalkozót, aki cégeknek számlázott volna. Az ellenzék nem sokkal utána bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A beadvány szerint annak ellenére fogadták el a törvényt villámgyorsan, kivételes eljárásban, hogy ennek semmi köze a háborús veszélyhez. Gyorsan, kellő felkészülési időt nem adva lépett hatályba, ráadásul év közben, megzavarva „az adóalanyok jóhiszemű és megalapozott gazdasági várakozásait”. A jogszabály a panaszosok szerint diszkriminál vállalkozási tevékenységet folytató természetes személyek különböző csoportjai között, mert például az az egyéni vállalkozó, aki saját nyugdíjban részesül vagy egyetemista, nem választhatja a katát.

Az Ab tanácsát Hörcherné Marosi Ildikó vezette, az elutasító határozatban megjegyzik, hogy adóógyekben a hatáskörük korlátozott. Erről 2010-ben döntött a kormánytöbbség. Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Alkotmánybíróság a központi költségvetésről és az adókról szóló törvényeket „kizárólag az élethez és az emberi méltósághoz való joggal, a személyes adatok védelméhez való joggal, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához való joggal vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül, és ezek sérelme miatt semmisítheti meg.

Az elutasítás szerint a beadvány írói

nem adták elő alkotmányjogilag értékelhető módon, hogy a sérelmezett katatörvény miért lenne ellentétes az emberi minőség lényegét alkotmányjogilag kifejező emberi méltósághoz való joggal. Ehelyett álláspontjuk szerint fennálló egyszerű megkülönböztetésekre mutattak rá annak érdekében, hogy a tartalmilag diszkriminációs vizsgálatra irányuló kérelmet az emberi méltósághoz való jog sérelmére irányuló kérelem formájában adják elő.

Emellett azt kérték az Ab-tól, hogy újra léptesse életbe a törölt jogszabályokat, amire annak nincs hatásköre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik