Belföld

Decemberben megnyitják a Lánchidat, egyelőre csak a kerékpárosok, a buszok és a taxik használhatják

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása! Ez már önmagában is említésre méltó, mert mifelénk nem így szoktak menni az ilyen hatalmas beruházások. De ez, a Lánchíd felújítása, fővárosi beruházás…

– kezdi bejegyzését Karácsony Gergely, majd arról ír, hogy a felújítás eddig eltelt másfél évében hozzászokott a város forgalma ahhoz, hogy nélkülöznie kell a Lánchidat, a szomszédos hidak forgalma alig észrevehető mértékben változott. Hozzátette, hogy a Lánchíd korábban az állandó belvárosi dugók és torlódások helyszíne volt, ezért „itt az ideje kipróbálni, milyen az, ha a Lánchíd gyors és megbízható kapcsolat Buda és Pest között”.

A közösségi gyűlésen a forgalmi adatok bemutatása után, szakértőkkel való konzultációkat követően a résztvevő budapestiek több mint kétharmada a jobb levegőjű, élhetőbb város és a közlekedésbiztonság érdekében amellett foglalt állást, hogy a Lánchídon a közösségi közlekedés mellett a taxik, a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedhessenek. Mindezeket, de leginkább Budapest élhető, otthonos jövőjét szem előtt tartva azt a döntést hoztuk, hogy december közepétől az elkészült útpályát a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik birtokba

– írta a főpolgármester.

Mivel a felújítás következő üteme a gyalogosok által használható szakaszok megújítása, ezért a gyalogosok a felújítás következő szakaszának lezárta után vehetik újra birtokba a hidat, várhatóan 2023 őszén. A hídon növelik a buszok számát (16, 105, 178), új járatot is indítanak.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán kell döntenek. Karácsony ígéri, kikérik majd a budapestiek véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik