Belföld

Novák Katalin szerint Magyarország mellett Izrael is a békét képviseli

MTI / Bruzák Noémi
MTI / Bruzák Noémi

Magyarország és Izrael is a béke képviselője – közölte Novák Katalin köztársasági elnök az MTI szerint, miután csütörtökön találkozott Jichák Hercoggal, Izrael Állam elnökével Jeruzsálemben. Novák hangsúlyozta, hogy Magyarország és Izrael között a kapcsolat nagyon erős, és hozzátette: sokat dolgoznak annak érdekében, hogy ezt a kapcsolatot megőrizzék, erősítsék gazdaságilag és politikailag is.

Magyarország a béke mellett áll ki, s Izrael is egy olyan ország, amely elkötelezett a béke mellett

–   emelte ki a köztársasági elnök.

Novák az izraeli elnök meghívására érkezett szerdán kétnapos munkalátogatásra Izraelbe. A látogatás célja a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok további mélyítése. A találkozót követően tett sajtónyilatkozatában a magyar államfő emlékeztetett, hogy Magyarország elítéli a putyini agressziót, és békét szeretne. Mint mondta, Izrael is erősen védi népét, országát, ebből sokat lehet tanulni, és a tanulságokat is le lehet vonni:

Minden nemzet érdeke a biztonság, és minden nemzetnek joga van a saját biztonságához, ezt az izraeli és a magyar emberek is pontosan tudják, a bőrükön tapasztalják

Novák az elnöki találkozót követően csütörtökön megbeszélést folytat Benjámin Netanjahu felkért miniszterelnökkel, valamint Jaír Lapid ügyvivő miniszterelnökkel, továbbá találkozik jeruzsálemi keresztény felekezetek képviselőivel is.

Izraelben az ENSZ szerint 2015 óta példátlan erőszakhullám indult márciusban, melynek keretében az izraeli biztonsági erők már több mint 135 palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeli hadsereg szerint az áldozatok legtöbbje ugyan fegyveres volt, akik rajtaütésben haltak meg, de életét vesztette számos kődobáló fiatal és fegyvertelen civil, köztük serdülők és nők is.

Legutóbb hétfőn hajnalban járta be egy biztonsági kamera felvétele a palesztin közösségi médiát, mely szerint egy razzia során az izraeli katonák fejbe lőttek egy kocsiban ülő 19 éves palesztin nőt a ciszjordániai Ramalláh közelében, Betúniában. A múlt héten Dzsenin közelében, Aánin falunál az izraeli biztonságiak agyonlőttek egy 29 éves férfit, aki palesztin források szerint azért akart átkelni a határkerítésen, hogy Izraelben dolgozhasson. A hadsereg szóvivője szerint az elválasztó határt biztosító katonák észrevették, hogy a férfi megrongálta a kerítést, letartóztatási eljárást kezdeményeztek, majd lelőtték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik