Belföld

RTL Híradó: A veronai buszbalesetet okozó sofőr mégsem megy olasz börtönbe

FÜLÖP DÁNIEL MÁTYÁS / 24.HU
FÜLÖP DÁNIEL MÁTYÁS / 24.HU
A hat év szabadságvesztésre ítélt férfi kiadatási tárgyalásán sem kért bocsánatot a halálos áldozatok hozzátartozóitól.

Szerdán délelőtt tartották a Fővárosi Törvényszéken a 18 halálos áldozatot követelő veronai buszbalesetet okozó sofőr kiadatási tárgyalását. Az RTL Híradó értesülése szerint a bíró helyt adott a férfi kérelmének, hogy ne adják ki Olaszországnak, ahol hat év szabadságvesztésre ítélték a baleset miatt indított büntetőperben. Az olasz bíróság kérte a kiadatását, hogy olasz büntetés-végrehajtási intézetben töltse le a rá kiszabott büntetést. A bíró úgy döntött, hogy az ideiglenes átadási letartóztatásban lévő V. János Magyarországon töltheti majd le a büntetést.

Ugyanakkor az ügynek nincs még vége, mert az olasz bíróság közúti emberölésben találta bűnösnek a férfit, ám ilyen kategória nincs a magyar jogrendben. Egy magyar bíróság „halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés” miatt küldhetné rács mögé, ám még azt is el kell döntenie a bíróságnak, milyen fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe – börtönbe vagy fegyházba – kerüljön majd a buszsofőr, az olasz ítéletet ebből a szempontból is adaptálni kell.

Ezen kérdések eldöntésére december közepén új tárgyaláson kerülhet sor, addig meg kell hogy érkezzenek Olaszországból az ügy iratai. A szerdai tárgyaláson jelen voltak a halálos áldozatok hozzátartozói, akik felháborodtak azon, hogy a férfi továbbra sem kért bocsánatot, de még csak nem is nézett rájuk. Arcpirítónak nevezték, hogy arra hivatkozva, hogy három unokája nevelésében szerepet vállalt, azt kérte, hadd maradhasson házi őrizetben. Ezt a bíróság elutasította és letartóztatásba helyezte a férfit. V. János soha nem vallotta magát bűnösnek, a tragédia óta eltelt egyszer sem kért bocsánatot.

Később a Fővárosi Törvényszék közölte, az ügyészség is kérte, hogy a bíróság tagadja meg az európai elfogatóparancs végrehajtását, rendelje el a terhelt ideiglenes végrehajtási letartóztatását. Ehhez csatlakozott a terhelt ügyvédje, aki a férfi személyi és egzisztenciális körülményeire hivatkozva enyhébb kényszerintézkedés, ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyeletet indítványozott.

A bíróság indoklása szerint a törvény értelmében – a magyar állampolgár és magyarországi lakcímen élő terhelt nyilatkozata okán – az elfogatóparancs végrehajtás megtagadásának volt helye. Ugyanakkor – bár a terhelt körülményei rendezettek – a kiszabott büntetés mértékére és arra figyelemmel, hogy a vezetési képességét befolyásoló betegségét eltitkolta, arra lehetett következtetni, hogy kivonná magát a további eljárás alól, enyhébb kényszerintézkedés e veszély kiküszöbölésére nem lett volna alkalmas. Az ügyész a végzést tudomásul vette, a terhelt és a védője fellebbezést jelentett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik