Belföld

Janikovszky Éva írónőről neveztek el parkot Erzsébetvárosban

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Janikovszky Éva, Kossuth-díjas és József Attila-díjas írónőről nevezte el a Dob utca 37. telken kialakított parkot Erzsébetváros képviselőtestülete szerdán megtartott ülésén – olvasható a kerület honlapján.

Az önkormányzati honlap szerint a testületben vita alakult ki a park elnevezéséről, ahol már áll Janikoszky Éva szobra. A Fidesz képviselői, Radics Béla és Ripka András – bár nem vitatták a névadó kvalitásait – a döntés ellen foglaltak állást, az írónő férjének szerintük még nem teljesen tisztázott politikai tevékenysége miatt.

Kispál Tibor, Bárdi Zsuzsa, Szücs Balázs alpolgármesterek Niedermüller Péter polgármesterrel együtt úgy érveltek, hogy Janikovszky Éva, akinek műveit 41 országban adták ki, a magyar irodalom európai súlyú alakja, alkotói súlyát nem lehet megkérdőjelezni. Méltatlannak tartották az érvelést, különösen egy olyan párt képviselőitől, amely nem emelte fel a szavát az ellen, hogy a parlamentben Horthy szobrot avassanak. A képviselők a határozati javaslatot fideszes képviselők ellenszavazatával és tartózkodásával fogadták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik