Belföld

Schmidt Mária épp a kitüntetett kommunista újságíró, Stefka István mellett „kommunista újságírózott”

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Schmidt Mária arról beszélgetett az általa szervezet Médiaegyensúly-konferencián, hogy bezzeg Németországban nem maradhattak pozícióban az újraegyesítés után a kommunista NDK médiájában dolgozó újságírók, Magyarországon azonban könnyedén „átmenthették” magukat a régi idők szerzői a rendszerváltás utáni hazai sajtóba – írja tudósításában a Telex.

A történész – aki a Terror Háza Múzeum, valamint a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója – még azt is mondta, hogy a rendszerváltás után a korábbi pártállami médiában külföldi befektetők jelentek meg, akik lepaktáltak a kommunistákkal, és meghagyták őket a magyar média hatalmi pozícióiban.

Schmidt Mária még azt is mondta többek közt:

  • a rendszerváltás után a magyar sajtót külföldiek vásárolták fel, így idegen kézbe került a tájékoztatás.
  • akik korábban „Moszkva legtalpnyalóbb kiszolgálói voltak, azok egy pillanat alatt át tudtak állni a másik oldalra, és a mai napig kitartanak” – mondta a történész. Azért is vásárolták fel szerkesztőségeiket külföldi befektetők, hiszen tudták, az ott dolgozók nem nemzeti érdekeket képviselnek.
  • Schmidt szerint Magyarországon 50-50 százalék a nemzeti és a nemzetközi oldal megoszlása a médiában.

Schmidt Mária kommunistázása azért volt különösen pikáns – jelzi a Telex -, mert a történész beszélgetőtársa épp a sokat látott Stefka István volt (aki jelenleg a Pesti Srácok lapigazgatója). Stefka a rendszerváltás előtt az államszocialista belügyminisztérium közelében dolgozó újságíró volt, és az áldozatos munkájáért 1982-ben ki is tüntette Horváth István belügyminiszter. Stefka egyébként „1972-től 1993-ig volt a Magyar Rádió munkatársa és rovatvezetője (tehát a pártállami időkben került oda, és a rendszerváltásnál sem távolították el). 1977-től a Magyar Televíziónál is dolgozott, és innen sem rúgták ki a rendszerváltáskor” – írja a Telex.

A tudósítás szerint nem okozott a beszélgetésben fennakadást Schmidt Mária kommunistázása, Stefka nem érezte úgy, hogy bármit is helyre kéne tennie.

Az erős kijelentésekkel tűzdelt teljes tudósítás itt olvasható.

Kapcsolódó
stefka istván (stefka istván, )
Az egykori kommunista Stefka István lapja szerint nem szabad megbocsátani Nagy Imrének, mert kommunista volt
Valószínűleg az egykori MSZMP-tag fideszesek sem számíthatnak az oldal bocsánatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik