Belföld

Egyhavi apaszabadságot javasol a Mi Hazánk Mozgalom

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ahogyan azt már megírtuk, az uniós szabályozásnak megfelelően a magyar kormány is átalakítja az apaszabadságra vonatkozó szabályozását, ezzel 5+5 napra emelve az apaszabadságok számát. Ugyanakkor ez az emelés az uniós irányelveknek megfelelő minimum, így továbbra is sereghajtók vagyunk az apaszabadságok számának tekintetében. Másrészről míg az első öt napra a munkavállaló az illetményének 100 százalékára jogosult, addig a plusz 5 napban mindössze a 40 százalékára.

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke kedden arról beszélt a párt sajtótájékoztatóján, hogy humánus szempontok mellett népesedéspolitikai aspektusai is vannak javaslatuknak, hiszen fontos eszköznek tekintik „a katasztrofális demográfiai helyzet, a megállíthatatlannak tűnő népességfogyás” elleni fellépésben az apák hangsúlyosabb bevonását a gyermeknevelésbe – írja az MTI.

Továbbá megjegyezte, hogy a távollét második felére kapott 40%-os juttatás sokkal közelebb áll a fizetés nélküli, mint a normális szabadághoz.

Spanyolország teljes fizetés mellett 16 hetet biztosít, de lényegében teljes fizetést és egy hónapnyi szabadságot adnak Ausztriában, Észtországban, Litvániában, Szlovéniában, Portugáliában és Franciaországban is – hozott fel nemzetközi példákat a Mi Hazánk politikusa.

Az apaszabadságok számának csekély növelését a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata már október végén kifogásolta. Az érdekképviselet szerint minden 2019 óta született gyerektől és szüleitől elvett a kormány öt együtt tölthető napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik