Belföld

Évente 18 ezer gyerek eltűnéséről érkezik bejelentés a rendőrségre

Hétfő reggel egy siklóernyős kutató épségben megtalálta a vasárnap elkóborolt hatéves Zorát, de nem minden gyereknek van ekkora szerencséje. A Népszava keddi cikkéből kiderül, hogy Magyarországon évente valamivel több mint 18 ezer kiskorú eltűnéséről érkezik bejelentés a rendőrséghez, közülük 15 ezren 14 év felettiek. Nagyon sok kiskorú rendszeresen megszökik, évente akár 40-50 alkalommal is, ez pedig minden esetben egy újabb bejelentést eredményez.

A rendőrség honlapján pillanatnyilag 157 14 év alatti gyerek szerepel a keresett személyek listáján, ebből 14-en hat év alattiak. Magyarországon évente több mint száz olyan eset fordul elő, amikor az eltűnt gyereknek nem akadnak nyomára. A legfiatalabb, néhány éves gyerekeknél a leggyakoribb eltűnési ok az, hogy a szülők különböző nemzetiségűek, és egy elmérgesedett válás során az egyik fél külföldre viszi a gyermeket a másik szülő tudta és engedélye nélkül – írja a Népszava.

Az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka a bejelentés megtétele után egy napon belül, újabb 30 százaléka a bejelentés után egy héten belül, míg 35 százaléka egy hónapon belül előkerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik