Belföld

Gattyán mellett dolgozik az Orbán-kormány veterán exminisztere

MTI
MTI

Gattyán György környezetében dolgozik az Orbán-kormány egykori környezetvédelmi minisztere. Ligetvári Ferenc Megoldás Mozgalomhoz (MEMO) tartozó Magyar Politikai Akadémián (MPA) tanít körforgásos közgazdaságtant – írta a Blikk.

Ha visszavennék a tempóból, meghalnék. Cikket írok, doktori disszertációkat bírálok, Mosonmagyaróváron is oktatok, ezek mellé jött a politikai akadémia. Több mint ötven éve koptatom az egyetemi katedrát. Küldetésemnek tartom, hogy a lehető legjobb gondolatokat osszam meg a hallgatókkal, hiszen ha – pártállástól függetlenül – felkészült politikusaink lesznek, az a nemzet javát szolgálja

– mondta a 81 éves Ligetvári, aki azt sem zárja ki, hogy közéleti szerepet vállal.

Az egykori miniszter múlt szombaton tartotta meg első óráját az MPA-n, ahol egyebek mellett a természetvédelem közegészségügyi vonatkozásairól és a jelenlegitől eltérő szennyvízgazdálkodási lehetőségekről beszélt. Noha az akadémia oktatói egytől egyig kötődnek valahogy a MEMO-hoz, az még nyitott kérdés, Ligetvári visszatér-e a politikába. A lap szerint „nem mondana automatikusan nemet egy felkérésére”, szakértőként viszont mindig elmondja a véleményét, bárki kérdezi meg.

2000-ben tevékenykedtem politikusként, vagyis már 22 év telt el azóta, hogy eltüntettek a porondról. Amikor volt miniszterként meghívtak a Karmelita kolostor átadására, Orbán Viktor odajött hozzám, majd megkérdezte: „Te meg hol voltál az elmúlt időben?” Annyit válaszoltam, hogy gyakoroltam a szakmám

– mesélte Ligetvári, aki szerint a legfontosabb most, hogy fiatal, dinamikus személyiségeket neveljenek ki a pártok.

A Gattyán által alapított politikai akadémia 32 órás képzéseket kínál, ezért a jelentkezőknek közel 100 ezer forintos tandíjat kell kicsengetniük, kivéve a párt jelöltjeit, támogatóit és aktivistáit, akik 50 százalékos kedvezményt kapnak. Az akadémián tanít Yvonne Dederick egykori luxusfeleség is, akiről októberben derült ki, hogy politikai pályára lép. A TV2 egykori társtulajdonosa csatlakozott a Megoldás Mozgalomhoz, amelynek női munkabizottságát vezeti.

Ligetvári Ferenc 1990-ben még MSZP-s színekben próbált meg – sikertelenül – mandátumhoz jutni Zala megyében, a szocialista pártnak pedig 1992-ig volt tagja. Az első Orbán-kormányba a Független Kisgazdapárt jelöltjeként került be 2000-ben, ám a minisztersége – részben az MSZP-s múltja miatt kapott kritikák miatt – csak pár hónapig tartott. A miniszterelnök Torgyán József kisgazda pártelnök kezdeményezésére mentette fel, az utódja Turi-Kovács Béla lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik