Belföld

A főváros helyett Fidesz-közeli vállalkozóknak csenget a belvárosi adventi vásár

MTI
MTI

Már toborozzák az idei Vörösmarty és a Szent István téri adventi vásár pavilonjaiban dolgozó pultosokat és árusokat, de Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester hivatalosan még mindig nem döntött arról, hogy kiadja-e a rendezéshez szükséges közterület foglalási engedélyeket. A közterület használati kérelmekről ugyanis a kerületi idevágó rendelete szerint egy személyben a polgármester dönt.

A kerület számára ismert szervezői körnek aligha kell aggódnia – írta a Népszava.

Az önkormányzat a lapnak azt írta, hogy a vásár rendezésében nem vesznek részt, a kerület csupán a helyszínt biztosítja a határozat kiadásával. Így arra sincs ráhatásuk, hogy a rendezvény szervezője hogyan választja ki a vásárban árusító kereskedőket, illetve milyen bérleti díj és feltételek mellett biztosítja számukra a részvételt.

Az önkormányzat számára – közölték – az ikonikus belvárosi tereken rendezett turisztikai látványosság mindössze egy közterület-használati ügy. A szervező a kerületi rendeletben rögzített díj ellenben „bérbe veszi” a területet az önkormányzattól. Ennek a nagy távolságtartásnak némiképpen ellentmond, hogy a kerület a Vörösmarty téri vásár megrendezésével ugyanazt a céget bízta meg, amelyik már 12 éve szervezi a kerületi vásárt a Szent István téren a Bazilika előtt. A döntést azzal indokolták, hogy az V. kerületnek nincs saját rendezvényszervező cége, a szervezéshez szükséges gyakorlat és idő se állt rendelkezésükre, az eddigi szervező, a fővárosi önkormányzat érdekeltségébe tartozó Budapest Brand Zrt. ugyanis visszalépett, miután a kormány mindenféle ellentételezés nélkül államosított több fővárosi közteret, majd 99 évre használatba adta a fideszes kerületnek.

A belvárosi önkormányzat szerint a Vörösmarty téri rendezvény színvonalas megvalósítására az Advent Bazilika szolgál referenciául, ami évek óta Európa legjobb karácsonyi vására.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy több budapesti helyszínen is feltűnnek karácsony előtt, hiszen akadt év, amikor a Szent István téri mellett a Városligetben és a Citadellán is ők szervezték az adventi kavalkádot. A cég Krskó Tibor érdekeltségébe tartozik, aki Csetényi Csabával közösen milliárdos állami média megrendelésekhez jutott korábban. Akkortájt Csetényi Csaba Rogán Antal kabinetminiszter szomszédja volt.

Az adventi vásározás nem olyan rossz üzlet. Jól mutatja ezt a szervező AVB Kft. bevételeinek alakulása. A Covid-járvány betörése előtti karácsonyt is magába foglaló 2019-et 333 milliós nettó árbevétellel zárták, a járvány évében csak 72,9 millió jött össze, de tavaly már 273 millióra sikerült feltornászni a bevételeket.

A Budapest Brand által tavaly kiírt pályázaton összesen 500 négyzetméternyi pavilonra vártak jelentkezőt, a megjelölt bérleti díjakból valamivel több mint 180 millió folyhatott be. Az idén az elszálló infláció okán ennél várhatóan jóval többet kell fizetniük a belvárosi tereken vásározni kívánó vendéglátósoknak és kereskedőknek. A pavilonok díjszabása függ az árusított termékkörtől, a pavilon elhelyezkedéstől, de már napi 2750 forint négyzetméter áron is elérhetőek kiállítói helyek.

A bérleti díjak 2019 évhez képest idén 7-15 százalékkal nőttek – válaszolta a Népszava kérdésére az AVB kft., majd hozzátették: „a jelenlegi, igen kedvezőtlen gazdasági helyzet jóval nagyobb emelést indokolt volna, de nem akarták ezt teljes egészében a kiállító partnerekre terhelni”.

Frissítés:

Belváros Önkormányzata Sajtóosztálya a cikk megjelenése után közölte, hogy a terek üzemeltetéséért felelősséget érző Belváros Önkormányzata nem követte a Főváros Önkormányzatának azon gyakorlatát, amely keretében ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére. Az V. kerületnek ezzel ellentétben közel 20 millió Ft összegű bevételt jelent a karácsonyi vásárok közterület-használati díja. Belváros Önkormányzata a hasznosításból származó bevételeket 100 százalékban a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra. Mindezek által a vásárok amellett, hogy az ünnepi hangulat átélését szolgálják, egyúttal az V. kerület fejlődéséhez, az itt élők lakókörnyezetének színvonalas üzemeltetéséhez is hozzájárulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik