Belföld

Kereszteket fogad örökbe a KDNP

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Fogadj örökbe egy keresztet! címmel országos kezdeményezést indít a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a települések közterületein, utak mentén álló keresztek megmentésére, felújítására és állaguk megóvására – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Latorcai Csaba, a párt ügyvezető főtitkára, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára egy nemrég megújított bajai kereszt újraszentelésén volt jelen, ott több dolgot is elmondott a keresztek jelentősségéről és szerepükről a mai világban. Azt mondta, a keresztek nem csupán vallási jelképek. A politikus hitvallása szerint a keresztek annak a kétezer éves európai és magyar kultúrának a jelképei, amelynek köszönhetően a magyarság is otthonra talált, megmaradt és reményeink szerint tovább gazdagodik itt, a Kárpát-medencében.

A Bajáról indult felújítási kezdeményezést a KDNP felkarolta, és országos akcióvá kívánja tenni. Ezzel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy

miközben Európa nyugati felén éppen eltávolítják a kereszteket a különböző közösségi helyekről, mi, magyarok közösen, összefogással megőrizzük az örökségünket.

„A keresztek felkiáltójelként azt üzenik: hogy őrizzük kereszténységünket, páratlan kultúránkat, “mert csak ez jelent valódi igazodási, tájékozódási lehetőséget a 21. században” – mondta az államtitkár.

Latorcai végül közölte, hogy az örökbefogadási akció keretében a KDNP tagszervezetei 44 kereszt megújítását vállalták 2023 végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik