Belföld

Újabb 14 milliárdos luxusrepülőgép bukkant fel a NER közelében

A Mészáros Lőrinccel is jó kapcsolatot ápoló vállalkozó, Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa egy eddig nem ismert Bombardier BD-700-1A10 Global Express 6000-rel járt üzleti úton az afrikai kontinensen – derítette ki az Átlátszó.hu. A gép nem azonos a Szíjj által korábban többször is használt luxusrepülőgéppel, viszont nem egyszer felbukkant a jachtjai közelében.

Az oknyomozó portál a magángép útvonaltörténetéből derítette ki, hogy az egyszeri bérlésnél tartósabb kapcsolat lehet a jelenleg 14 milliárd forintot érő jet és a nagyvállalkozó között, 2022. augusztus 3-ától ugyanis minden alkalommal Budapestről indult útnak, majd külföldi látogatását követően oda is tért vissza.

A repülőgép több, Magyarországról induló útja olyan horvát kikötővárosokhoz vezetett, ahol Szíjj László Artemy vagy Lady MRD nevű luxusjachtja horgonyzott.

A magánrepülőgépet a Duna Aszfalt közösségi oldalán szeptember 29-én és 30-án megjelent bejegyzések alapján azonosították az oknyomozó újságírók. A bejegyzések egy olyan afrikai üzleti körútról számoltak be, melynek küldöttségét Szíjj László vezette.

A beszámolók tanúsága szerint a cégvezető először szeptember 27-én Zambiában tárgyalt Hakainde Hichilemával, az ország államfőjével, majd a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kinshasába utazott, ahol Sama Lukonde miniszterelnök és Alexis Gisaro infrastrukturális miniszter fogadta. A megbeszélések apropója egy kiterjedt infrastrukturális beruházás részeként megvalósuló 184 kilométeres útszakasz és egy, a két országot összekötő határhíd megépítésének előkészülete volt. A tárgyalások alkalmával a felek megerősítették szándékukat a beruházás minél gyorsabb kivitelezésével és kölcsönös támogatásával kapcsolatban – írják.

Mint ahogyan az építőipari szaklapnak a Magyar Építőknek […] is beszámoltunk róla, lassan egy évtizede szervezzük a jelenleg az egyik legjelentősebb afrikai infrastruktúra fejlesztés megvalósulását, amelynek a munkálatai 2022 szeptember végén jelentős állomásához érkeztek. Szíjj László az utazásai lebonyolításához, mint mindenki más, szükség szerint különböző utazásszervezők szolgáltatásait veszi igénybe. A Duna Aszfalt tulajdonosa ez esetben a teljes delegáció utazási költségét a magánvagyonából finanszírozta

– válaszolta a lap kérdésére a Duna Aszfalt sajtószóvivője.

A lap kiderítette azt is, hogy a most előkerült OE-IMB lajstromjelű sugárhajtású gép üzemeltetését az osztrák AVCON JET GmbH látja el. Az oknyomozók szerint nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a gépet üzemeltető AVCON JET egy szolgáltatáskonstrukcióját igénybe véve, valójában Szíjj áll a privát jet mögött, amellyel a kapcsolata szorosabb, mint a többszöri bérlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik