Belföld

Ismét ölt a szén-monoxid

FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Szombat kora délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Ruzsán egy tanyaépületben erős gázszagot lehet érezni és rosszul lett valaki – a szomszéd jelezte az esetet, aki bement az épületbe, és szellőztetni kezdett. A Katasztrófavédelem közleménye szerint egy tűzoltóegység vonult az ötven négyzetméteres tanyaépülethez, ahol a nyitott ablak mellett is kimutatták a mérgező szén-monoxidot. A gáz azért keletkezhetett, mert egy gázpalackra kötött gázégő működött és minden nyílászáró csukva volt.

Az épület lakóján már nem lehetett segíteni.

Szén-monoxid akkor jön létre, amikor a nyílt láng környezetében nincs elég oxigén és tökéletlen az égés. A szén-monoxidnak nincs szaga, a szomszéd azért érzett gázszagot, mert a szén-monoxid-mérgezést okozó tökéletlen égést követően idővel kialudt a gázégő lángja és tovább áramlott a palackból a gáz.

Ha nyílt lángot használunk az épületben – akár fűtés, akár vízmelegítés miatt – a levegő-utánpótlást biztosítani kell, különben szén-monoxid keletkezik – emeli ki Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik