Belföld

Orbánnak választania kell Moszkva és Brüsszel között – fordulatot jelez a Publicus felmérése

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Egyre többen várnak keményebb kiállást a kormányfőtől Oroszországgal szemben.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatást az orosz-ukrán háború, a magyar kormány azzal kapcsolatos politikájának megítéléséről.

A felmérés főbb megállapításai:

  • kétharmada szerint nem lehet egyszerre jó a viszony az EU-val és Moszkvával,
  • 9 százalékkal csökkent azok aránya, akiknek tetszik a kabinet oroszbarát politikája,
  • 69 százalékra nőtt azoké, akik agresszornak tartják Oroszországot,
  • 57 százalék szerint Orbán Viktornak keményebben kellene elítélnie Oroszországot.

A Népszava felidézi miként változott a háború és a kormányzati politika megítélése. Februárban 64, áprilisban 56, augusztusban 63, október végén 69 százalék gondolta Moszkvát agresszornak. Ezért immár a többség (57 százalék) szerint Orbán Viktornak keményebben kellene elítélnie Oroszországot. Az áprilisi adatokhoz képest ez komoly növekedés, tavasszal 36, nyár végén 48 százalék gondolta így. Vízválasztó maradt a pártpreferencia: az ellenzéki szimpatizánsok 94, a fideszesek 15, a bizonytalanok 51 százaléka elégedetlen a kormányfő reakcióival. A szomszédban zajló háború miatt a kormánypártiak háromnegyede, az ellenzékiek fele, a bizonytalanok 43 százaléka érez félelmet.

Tízből közel hat válaszadó inkább nem elégedett azzal, ahogy a kormány eddig a háborúra reagált. A fideszesek 93, az ellenzékiek 5 százaléka gondolja, hogy a kabinet jól kezeli a háborút. Abban az emberek 78 százaléka egyetért, hogy Magyarország ne küldjön katonákat, fegyvereket Ukrajnának.

A Publicus Intézet szerint a megkérdezettek kétharmada szerint nem lehet egyszerre jó politikai viszonyt ápolni az EU-val és Oroszországgal. Áprilisában csak minden második válaszadó mondta ezt, április azóta 18 százalékkal nőtt azok aránya, akik szerint hazánknak választania kell, hova akar tartozni. Tízből hat válaszadónak a háború óta romlott a véleménye Vlagyimir Putyinról, tízből nyolc megkérdezett szerint pedig Európáé Magyarországról.

Módszertan

A felmérés 2022. október 26 – 31. között készült 1007 fő telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevontak nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik