Belföld

Elállt a felmondástól a Szent Imre kórház érintett szülésznőinek többsége

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Mire lejárt a Szent Imre kórházból távozni készülő szülésznők felmondási ideje, nagy többségük meggondolta magát – értesült a Népszava.

A lap emlékeztet, három héttel ezelőtt az intézmény szülészeti osztályának 28 szakdolgozója közül 14-en adták be a felmondásukat. Ennek hátterében az állt, hogy az intézmény vezetése megszüntette a bába-választás lehetőségét. Így a várandósok csak a szülés idején műszakban lévők közül választhatnak segítőt. Akinek a munkaideje lejár, annak el is kell hagynia az osztályt.

Az intézmény azt követően szigorított, hogy korábban a szülészetet vezető orvost tanúként hallgatta ki a rendőrség egy „álnéven írt panaszos bejelentés nyomán”. A levélben egy, a kórházban szülő nő lényegében leírta, mennyiért lehet „bérelni” szülésznőt. A kismamák ötven-hetvenezer forintot fizettek a szülésznőknek, akik erről számlát is adtak tanácsadás, szülésfelkészítés címen.

A Népszavához most eljutott egy levél, mely szerint bérfeszültségek is hozzájárultak a szülésznők elégedetlenségéhez. Noha az intézmény most sem tud több bért fizetni, a napokban lejáró felmondási idő végére tíz szülésznő visszakozott. Egyikük már a botrány kipattanásakor elállt a felmondástól, kilencen pedig szerdán vonták vissza korábbi nyilatkozatukat.

Úgy tudni, a távozó négy szakember közül ketten a magánszektorban folytatják, további két szülésznőnek pedig részállása volt ebben a kórházban, és ez szűnik meg most.

Kapcsolódó
Hiába az állítólagos ígéret, mégsem tárgyalt a kormány az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről
A szakszervezet szerint egyébként is kevés lenne az emelés, de úgy néz ki, az is álom marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik