Belföld

Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon perelnek a független benzinkutasok

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta mintegy félszáz benzinkút-üzemeltetőnek a hatósági árak szerkezete miatt benyújtott keresetét – írja a Népszava a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnökére, Egri Gáborra hivatkozva.

A függelten benzinkutasok szerint a 480 forintban maximált literenkénti kiskereskedelmi árral az állam veszteséges működésre kényszerítette vállalkozásaikat, amit egy másik törvény tilt.

Ezen az sem segített a cikk szerint, hogy február végén a kormány a hatósági áras üzemanyagok legmagasabb nagykereskedelmi, vagyis beszerzési árát is 480 forintban húzta meg, mert így papíron pontosan 0 forint árrés marad.

Az FBSZ kedden közölte, hogy eddig mintegy százmilliárd forint veszteségük volt a hatósági áras üzemanyag miatt.

Sokkal nehezebb hasonló perhez jogalapot találnia viszont a hazai üzemanyag-ellátási láncban központi szerepet játszó Molnak, vagy akár az olajcég részvényeseinek – mondta a lapnak Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke. A befektetőket esetlegesen érő kár ugyanis legfeljebb közvetett lehet, ami a magyar jog szerint nem lehet perindítási ok.

A Mol nyeresége ráadásul soha nem látott csúcsokat ér el, a részvényesek így okkal remélhetnek ebből jelentős osztalékot maguknak. Az árfolyam kétségkívül esett, illetve nem indult erőteljes emelkedésnek. Ugyanakkor ehhez más hatások is hozzájárulhattak, például a szomszédban dúló háború – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik