Belföld

Agyonütött az áram egy tízéves kislányt, felfüggesztettet kértek a felújítást végző villanyszerelőre

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a villanyszerelőt, akinek gondatlan munkája miatt egy tízéves kislány vesztette életét.

A Veszprém Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az 52 éves villanyszerelő képzettségű férfi tavaly januárban vállalta el a hajmáskéri ház villamoshálózatának a felújítását, és a következő hónapban egy kollégája segítségével el is kezdte a munkát.

A munkálatokat a terhelt irányította, melyek végeztével a korábban leválasztott vezetékeket visszakötötték a hálózatra, ám miután szétszereléskor nem jelölték meg a korábbi azonos színű vezetékeket, visszakötéskor felcserélték azokat. A fordított vezetékbekötés, és a ház régi hálózatának szabálytalanságai miatt a ház fűtésrendszere és a gázvezeték hálózati feszültség alá került.

A munkát irányító villanyszerelő abban hibázott és járt el gondatlanul, hogy nem végzett teljes körű szerelői ellenőrzést, és így nem fedte fel az érintésvédelem hibáját.

Néhány nappal a szerelési munkák befejezését követően a család tízéves kislánya rövid időre egyedül maradt és fürdés közben hozzáért az öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alá került fém polchoz, és halálos áramütést szenvedett. A röviddel ezt követően hazaérő édesanyja és a mentők hosszasan próbálták újraéleszteni, de már nem lehetett megmenteni az életét.

Az ügyészség  próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért a férfire azzal, hogy határozott időre tiltsák el a villanyszerelői szakmától is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik