Belföld

Hadházy az antikorrupciós törvényről: csak az unió hülyítésére való

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Három gyors megjegyzést fűzött a parlament által tegnap elfogadott antikorrupciós törvényhez Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a saját Facebook-oldalán. Álláspontját már azzal is jelezte, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzájutást elvileg megkönnyítő jogszabályt „EU-hülyítőnek” titulálta.

Leszögezte: „a törvény semmilyen semmilyen szankciót nem tartalmaz arra a nagyon valószínű esetre, ha az állami szervezetek mégsem tennék fel a szerződéseiket a nyilvános központi adatbázisba. Ugyanis eddig is volt »üvegzseb törvény«, eddig is kötelező lett volna az ötmilliónál nagyobb szerződések adatait nyilvánossá tenni, csak éppen rengeteg szervezet ezt elszabotálta. Nem csoda, hiszen semmilyen bünti nem járt érte (rosszabb esetben dicséret.”

A képviselő azt egy kedvező változásnak tartja, hogy a megtagadott közérdekű adatokért beadott pereket felgyorsítják. „De semmi változás nincs abban, hogy továbbra is egy sor mondvacsinált okkal megtagadhatják az adatok kiadását – például méregdrágán vett kamu tanulmányokért arra hivatkozva, hogy az „döntéselőkészítő” irat – fűzte hozzá.

Az EU-s pénzért kuncsorgó kormány látszatintézkedéseiről csak a vak nem látja, hogy egyedül az időnyerésről szólnak. Egyedül az EU Ügyészség jelentett volna valódi veszélyt a kormányra, féltek is tőle, mint ördög a szentelt víztől. Enélkül most azt várhatja csak az EU, hogy a következő években megint összehordjunk egy halom bizonyítékot arra, hogy jééé, ezek tovább lopnak. Orbánék röhögnek a markukba

– zárja bejegyzését Hadházy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik