Belföld

Veszett kutyát lőttek ki Szabolcsban, az ukrán határ közelében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Veszett kutyát lőttek ki egy vadásztársaság szakemberei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magosligetnél november 1-jén – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján. Az ukrán határtól mintegy fél kilométerre elejtett kóbor állatnál a Nébih laboratóriuma veszettséget igazolt.

A veszett kutyát azon a területen lőtték ki, ahol idén szeptemberben egy veszett róka miatt számos járványügyi intézkedés, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih. Így kerülhetett sor a beteg állat kilövésére, hatékonyan csökkentve ezzel a közegészségügyi kockázatot.

Magyarországon 2017 óta először idén szeptemberben azonosított veszett állatot a Nébih laboratóriuma. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be, ahol a háború folytán a rókaállomány körében végzett orális immunizálási program is elmaradt.

A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség, melyet a veszett állat – harapása útján – akár az embernek is átadhat, tehát az ellene való védekezés a humán megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik