Belföld

Megvan, kiket vitt magával Orbán az augusztusi amerikai pártrendezvényre

Benko Vivien Cher / MTI
Benko Vivien Cher / MTI

Újabb részleteket árult el a Külgazdasági és Külügyminisztérium Orbán Viktor és társai augusztusi amerikai turnéjáról, amikor népes állami delegáció tette tiszteletét egy tengerentúli kozervatív pártrendezvényen, a CPAC-n. A tárca Ujhelyi István EP-képviselő közérdekű adatigénylésére adott választ – derült ki a Szabad Európa cikkéből. Eszerint Orbán Viktort elkísérte

  • Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója,
  • Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár,
  • Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár és
  • Németh Zsolt országgyűlési képviselő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kíséretéhez

  • Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár,
  • Hidegh Attila nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár,
  • Paczolay Máté sajtófőnök csatlakozott.

A tájékoztatás szerint Orbánt további kilenc meg nem nevezett személy kísérte el a Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről, és egy tízfős biztonsági személyzet is velük tartott. A külügyi tárcától további három meg nem nevezett munkatárs és kétfős biztonsági személyzet bővítette a csapatot.

Mindez azt jelenti, hogy egy 21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam. A külügy a honvédségi csapatszállító gépre vonatkozó kérdésekre nem válaszolt.

Ujhelyi a Szabad Európának hangsúlyozta: a delegáció nem államügyek intézése végett utazott az Egyesült Államokba.

Ha viszont kifejezetten pártpolitikai programról volt szó, amelyet az adófizető magyar állampolgárok finanszíroztak, akkor minimális elvárás, hogy legalább annak részleteivel és költségeivel a kormány tételesen elszámol

– tette hozzá a volt szocialista politikus. A tételes elszámolás ugyanakkor – mint monda – még nem történt meg, mert hiába derült ki, kik kísérték el Orbán Viktort a tengerentúlra, a pontos költségelszámolás még nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik