Belföld

Három év nyomozás után sincs gyanúsítottja a Microsoft-ügynek

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Egyelőre fordítják az amerikai, ír iratokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség már 2019. augusztus 23-án nyomozást rendelt el a Microsoft-ügyben, amelyben Hadházy Ákos tett feljelentést. A független képviselő azóta többször érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy van-e fejlemény, gyanúsított. Polt Péter tavaly december 30-án azt válaszolta, nyomoznak, de gyanúsítottat még nem hallgattak ki. Hadházy Ákos most újra rákérdezett, változott-e a helyzet csaknem egy év alatt.

  • Van-e már gyanúsítottja az ügynek, és ha igen, hányan vannak?
  • Milyen személyi kört (vállalkozói, megrendelői, közvetítői) érint a gyanúsítás?
  • Mikorra várható a nyomozati szakasz lezárása?
  • A kutatásokkal és végrehajtásokkal kapcsolatban milyen további intézkedéseket hoztak?
  • Történt-e bármilyen kényszerintézkedés a nyomozás során?
  • A jogsegélykérelemre reagáltak a megkeresett külföldi hatóságok?
  • Az üggyel kapcsolatos OLAF egyeztetések milyen jellegűek voltak és milyen eredményekre jutottak?

Polt Péter válaszában közölte: a nyomozás felderítési szakban van, gyanúsítottat továbbra sem hallgattak ki. A korábban végrehajtott kutatások, lefoglalások óta a Központi Nyomozó Főügyészség nem foganatosított kényszerintézkedést.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Ír Köztársaság igazságügyi hatóságai a hozzájuk intézett jogsegélykérelmekre válaszoltak, az általuk rendelkezésre bocsátott jelentős mennyiségű irat lefordítása folyamatban van. E dokumentumok értékelésének eredményétől függően lehet majd tervezni a további eljárási cselekményeket.

Az OLAF a vizsgálata lezárása után ajánlást tett a vizsgálat eredményeinek a folyamatban lévő büntetőeljárásban történő figyelembevételére.

Az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) korábban azért indított vizsgálatot, hogy kiderítse, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor, amikor a Microsoft Magyarországgyal együttműködő viszonteladók olcsón jutottak hozzá Microsoft-licencekhez, amiket túlárazva adtak tovább állami szerveknek. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság adatai alapján az állami intézmények összesen bruttó 22,2 milliárd forint értékben 334 szoftverlicenc-megrendelést rögzítettek a központosított közbeszerzési portálon abban a két évben, amikor a rendelkezésre álló információk alapján rendszerszerűen zajlottak korrupciós Microsoft-licencbeszerzések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik