Belföld

Harari hülyeségnek tartja Orbán globalizmuskritikáját

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Yuval Noah Harari izraeli történész az Infobae-nek adott interjút, melyben Orbán Viktort is bírálta.

Ez hülyeség. Ha ellenzed a kívülről jövő dolgokat, akkor például ellenzed a kereszténységet? A kereszténység nem Magyarországon jött létre, hanem a Közel-Keleten.

– reagálta Harari Orbán kijelentésére, aki „a globalista ideológia felszámolására” és „a bevándorlók előtti kapuk bezárására” szólított fel a spanyol szélsőjobboldali párt, a Vox nagygyűlésére küldött videóüzenetében.

Harari a Sapiens – Az emberiség rövid története, a Homo Deus – A holnap rövid története, és a 21 lecke a 21. századra című népszerű tudományos bestsellerek szerzője, akinek a munkái állítólag magára Orbánra is komoly hatással voltak.

A Biblia, amit Orbán annyira szeret nem Magyarországon, nem Budapesten íródott, és nem magyarul írták, hanem héberül és görögül, főleg Közel-Keleten élő zsidók. Akkor Orbán Viktor meg akar szabadulni a Bibliától is? Ugyanez a helyzet a világjárvánnyal. Az emberek vakcinákkal védekeztek. Orbán Viktor szerint a magyaroknak csak magyar tudósok által fejlesztett, és Magyarországon gyártott vakcinákat kellene használniuk? Nevetséges azt gondolni, hogy egy ország elzárkózhat az emberiség többi részétől. Ha pusztán azzal kellene élnünk, amit a saját országunkban találtak fel, akkor az életünk nem csak nagyon-nagyon szegényes, de szinte megoldhatatlan is lenne. Ez persze nem csak Magyarországra igaz. Gondoljunk bele, milyen lenne az élet, ha csak olyan ételeket kellene ennünk, amelyeket a mi országunkban találtak ki, csak olyan könyveket olvasnánk, amelyeket a mi országunkban írtak? Borzalmas lenne!

– érvel Harari.

A történész szerint mindez a világ összes országára igaz. Úgy látja, hogy nem működik az az elképzelés, hogy egy ország elszigetelten, az emberiség többi részétől elzárva éli az életét. Hiszen egyre több globális, a világ összes országát érintő problémával kell szembenéznünk, amelyeket csak nemzetközi együttműködéssel lehet megoldani. Harari ilyen problémának tekinti a világjárványokat, az éghajlatváltozást, valamint az olyan technológiák térnyerését, mint a mesterséges intelligencia vagy a biomérnöki tudományok.

Kapcsolódó
Harari: Az sem természetes, hogy egy magyar törődjön tízmillió másik magyarral
Az izraeli történész első két könyvével a világ egyik legnépszerűbb gondolkodója lett, állítólag Orbán Viktor is rajongott értük. Hamarosan megjelenik a legújabb kötete, amely a múlt és a jelen feldolgozása után a jövőről szól. Nacionalizmusról, liberalizmusról és a világot fenyegető legnagyobb veszélyekről beszélgettünk vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik