Belföld

Lassabban érkezhetnek meg az elsőbbségi levelek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Több időt hagyna az elsőbbségi levelek kézbesítésére a kormány legújabb javaslata: ezentúl nem a feladást követő napon, hanem a második munkanap végéig kellene kézbesítenie a postának az így feladott levelek legalább 85 százalékát – szúrta ki a 24.hu. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvénymódosítás ezt azzal indokolja, hogy az elsőbbségi leveleket ritkán használják.

„Az elsőbbségi levél igénybevétele, különösen a lakosság általi igénybevétele, nagyon csekély, 2022 első félévében az összes belföldi levélküldemény mindösszesen 5,3 százaléka volt elsőbbségiként feladott. Egy évben egy állampolgár átlagosan 1,2 darab levelet ad fel, amelyből az elsőbbségi küldemények száma egy állampolgárra jutóan 0,063 darab” – olvasható az indoklásban, amely jelzi azt is, hogy a módosítás összhangban áll az uniós szabályozással, mivel az erről szóló irányelv nem állapít meg kötelező szabályokat a teljesítendő átfutási időkre. „Így ezeket a minőségi követelményeket indokolt az észszerű elvárási szinthez igazítani” – vonta le a kormány a következtetést.

Egy másik ponton is módosítanák a postatörvényt. Jelenleg a postás döntheti el, hogy tart-e magánál gázspray-t vagy riasztó- illetve gázfegyvert. Ha elfogadják a javaslatot, akkor a munkáltató lesz jogosult dönteni arról, hogy biztosít-e gázspray-t a postai alkalmazottnak. A módosítás célja a biztonságot növelése és a balesetek elkerülése – olvasható az indoklásban.

A javaslatok, amennyiben a parlament megszavazza azokat, január 1-jétől lépnek hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik