Belföld

Beperli a MÁV azt a férfit, aki kiirtotta a bozótost a Déli pályaudvar alagútjánál

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Polgári pert indított a MÁV egy építész ellen, aki az irodája melletti területen kiirtotta a Déli pályaudvar alagútja előtt lévő bozótost, és gyümölcspalántákat ültetett oda – írta meg a Blikk.

Csakhogy a bozótosnak az volt a feladata, hogy a gyökérzete megfogja a meredek talajt, így megakadályozza, hogy az ráomoljon a sínekre.

Az aggodalom egyáltalán nem alaptalan, hiszen hét évvel ezelőtt egyszer már megcsúszott ugyanott a föld, és kövek hullottak a sínpályára, emiatt hónapokig nem járt a vonat. Most is innen tűnt el a katasztrófa megelőzését a gyökérzetével szolgáló bozótos, valamint a vízelvezető rendszer, ami megakadályozza, hogy az esők lemossák a dombot.

A Blikk információi szerint a MÁV hónapokig egyezkedett az építésszel, aki nem mellesleg az egyik üzleti partnerük, sőt, közreműködött az egyik budapesti pályaudvar felújításában. A lap megkeresésére a vasúttársaság azt írta:

A MÁV polgári peres eljárásban érvényesíti a vasúti rézsű helyreállítása iránti jogos igényét. A birtoksértő eközben megkezdte a rézsű eredeti állapotának helyreállítását, a MÁV a tőle elvárható támogatást megadja hozzá. A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a rézsű állapotát.

A lap azonban hiába kereste, nem találta nyomát helyreállítási munkálatoknak. A domboldal továbbra is egy hegyvidéki szőlőültetvényre hasonlít a palánták mellé leszúrt karók látványa miatt. Megkeresték az érintett építészt is, de nem ragált a Blikk kérdéseire.

Megszólalt viszont Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Egyesület elnöke, aki a lapnak úgy fogalmazott: „Ez egy csúnya bűncselekmény, olyan súlyú, mintha aláaknáztak volna egy gátat. Ha valaki belerondít a gátba, és jön az árvíz, a hatóságok sem pereskedni kezdenek. A MÁV viszont ahelyett, hogy a katasztrófavédelemmel kiszállna a helyszínre elhárítani a veszélyt, nekiáll egyezkedni az elkövetővel, asszisztálva a bűncselekményhez, ami valami egészen abszurd.”

Kiemelt kép: Befejezéséhez közeledik a Déli pályaudvarra vezető alagút bejárata melletti támfal és rézsű ideiglenes helyreállítása 2015. március 31-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik