Belföld

Budapesti amerikai nagykövetség: az összehangolt médiatámadás nincs összhangban a normális diplomáciai gyakorlattal

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének a közelmúltban a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozója összhangban van az Amerikai Egyesült Államok és más országok – köztük Magyarország – által világszerte folytatott diplomáciai gyakorlattal, írja csütörtöki állásfoglalásában az amerikai nagykövetség.

Úgy folytatták, ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az összehangolt médiatámadás az Országos Bírói Tanács szóvivője és nemzetközi kapcsolattartója ellen, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsen azokban, akik az Amerikai Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni.

Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat

– jelentették ki.

A közleményhez csatoltak több képet is, az egyiken Orbán Viktor miniszterelnök találkozója látható Anthony Kennedyvel, az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával.

A közleményt azt követően adta ki az amerikai nagykövetség, hogy a magyar kormánymédia immár napok óta támadja Matusik Tamás és Vasvári Csaba bírákat, az Országos Bírói Tanács tagjait, amiért találkoztak David Pressman nemrég Budapestre kinevezett amerikai nagykövettel. A cikkekben azt kifogásolják, hogy a bírák nem politizálhatnak, vagyis szerintük politizálás, hogy az amerikai nagykövettel találkoznak.

Nyár végén pedig a kormánypárti sajtó azután szállt rá Vasvári Csabára, hogy a szóvivő az Observernek nyilatkozva egyebek között arról beszélt, hogy az Orbán-kormány „folyamatosan túllépi a hatáskörét, és megingatja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik