Belföld koronavírus

Rusvai: Hét évente várható komoly influenzajárvány, ami 2022-ben esedékes

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Komoly influenzajárványra figyelmeztet Rusvai Miklós virológus, aki az ATV Start-ban arról is beszélt, hogy a koronavírusnak egyre több változata alakul ki, ezért szükség lehet majd újra a korábbi óvintézkedésre, és elképzelhető, hogy újra be kell vezeti a kötelező maszkviselést tömegközlekedésen vagy közintézményekben.

Az influenza elleni védőoltásról azt mondta, az senkinek nem árt, de attól tart, hogy visszaállunk a covid előtti időkre, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség nagy része a szezon végén is felhasználatlan marad. Tavaly és tavalyelőtt ez más volt, még influenza elleni vakcinahiány is kialakult, de szerinte visszaállunk arra a szintre, hogy az ingyenesen felajánlott mennyiségnek alig a 20 százaléka fog elfogyni.

A virológus hangsúlyozta: idén nagy szükség lenne az oltásra, hiszen hét évente várható komoly influenzajárvány, ami 2022-ben esedékes.

A gyerekek körében jelenleg a kéz-láb-száj betegség terjed – mondta Fábián Dóra gyerekorvos a műsorban. A betegség néhány napos lappangás után tör ki lázzal, kiütésekkel. A szakember azt mondta: a szájban megjelenő kiütéseknél nagy a veszély, hogy a gyermek nem iszik, kiszárad, erre figyelni kell. A gyermekorvos szerint viszonylag sokáig fertőz ez a betegség, a gyerekek viszonylag sokáig ürítik széklettel, nem lehet pontosan megmondani, ennek mikor van vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik