Belföld

Az Igazságügyi Minisztérium előtt tüntettek az állatvédő aktivisták

A nemzetközi élőállat-szállítás kegyetlensége ellen tiltakozott állatvédő aktivisták egy csoportja szombaton az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt. Az aktivisták azt az „End The Slaughter Age”, vagyis a vágóhidak korszakának vége című Európai Uniós polgári kezdeményezést támogatták, amely azt célozza: a jövőben a fenntarthatóbb, egészségesebb növényi alapú mezőgazdasági termelés kapjon jelentősen több uniós dotációt a húsiparral szemben.

Ma még szinte mindenki természetesnek tartja, hogy azokat az állatokat, amelyeket mi haszonállatnak neveztünk el, kegyetlenül, étlen-szomjan szállítunk, aztán meggyilkolunk, pedig a kutyához vagy a macskához hasonló intelligens állatok esetében ez korántsem normális dolog, ennek egy humánus társadalomban véget kell vetni

– mondta Püspöki Zsolt, a Magyar Vegán Egyesület alelnöke.

Püspöki emlékeztetett arra, hogy – történelmi léptékkel mérve nem is olyan régen – egyes emberek másokat rabszolgaként tarthattak, a nőknek pedig nem járt szavazati jog. Hangsúlyozta: akkoriban ezt is természetesnek tartották, ma viszont elborzadunk mindezen. Szerinte közel van az idő, amikor végre az állatok meggyilkolása sem fér majd bele a kulturált társadalmak értékrendjébe.

Malacokat, szarvasmarhákat, juhokat, kacsákat, libákat, nyulakat és más érezni, szenvedni képes állatokat tartásuk és szállításuk során életükben, majd egy vágóhídon halálukban is meggyalázni, keresztényietlen, mindenfajta keresztényi könyörületességet nélkülöző magatartás, amely nem megengedhető egy keresztény országban

– fogalmazott felszólalásában Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, hozzátéve: Magyarország és a magyar gazdák egyértelmű nyertesei lehetnek az egészségesebb, környezetkímélőbb növényi alapú  étkezés térhódításának, hiszen a Kárpát-medence és a hazai mezőgazdasági szaktudás kitűnő alapot jelent arra, hogy Magyarország lehessen Európa vegán alapanyagainak éléstára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik