Belföld

Orbán Viktor enyhített a 18 Celsius-fokos rendeleten

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Péntektől például néhány állami sportlétesítményben lehet melegebb. Ugyanakkor egy stadiont bezárni macerásabb lett.

Megjelent a Magyar Közlönyben az új rendelet, amely módosítja az egyes intézmények veszélyhelyzeti működését. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt új szabály szerint az eredeti csak annyiban változik, hogy a 18 Celsius-fokos szabály alól mentességet ad néhány intézménynek.

A hőmérséklet-korlátozás nem érvényes olyan sportlétesítményre, amely

a) esetében az adott sportágra vonatkozó, jelen rendelet hatálybalépését megelőzően hatályba lépett országos vagy nemzetközi szakszövetségi előírások alapján az edzés és verseny körülményeire való tekintettel 18 Celsius-foknál magasabb léghőmérséklet biztosítása szükséges, vagy
b) nem üzleti célú közösségi, szabadidős vagy kereskedelmi célú szálláshely-szolgáltatást is biztosít.

A rendelet pénteken már hatályba is lép.

Frissítés!

Árnyékkormány: Nem a sportközpontokkal kellene kivételezni

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletre reagálva Kálmán Olga, a DK képviselője, árnyékkormányának szóvivője jelezte, az, hogy kormány már nem ragaszkodik a 18 fokos fűtés-korlátozáshoz, bizonyos intézményekben melegebb is lehet jelenthetné azt, hogy győzött a józan ész, ha nem bizonyos sportközpontokkal kivételézne. Az árnyékkormány szerint azonban az iskolákban kellene biztosítani az oktatás alapvető feltételeit, hogy ne kabátban fagyoskodjanak a gyerekek sokszor 7-8 órát az iskolapadban. Jól látszik, hogy az Orbán-kormány mit tart fontosnak. Ahogy eddig is fontosabbak voltak a stadionok az iskoláknál, úgy most is a sportot helyezték az oktatás elé. Éppen emiatt van ilyen helyzetben az ország, az oktatás és általában az emberek megélhetése is – közölte a szóvivő.

 

Csak így lehet pl. stadiont bezárni

Ugyanakkor a kormány külön rendeletet alkotott arról, miként lehet a sportlétesítmények működését felfüggeszteni. A szabály érvényes

  • minden üzemeltető gazdasági társaságra, amely felett az állam vagy a helyi önkormányzat többségi vagy közvetett befolyással rendelkezik.
  • üzemeltetőre, amely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervezet, amelyben az állam vagy a helyi önkormányzat tagsági jogviszonnyal rendelkezik,
  • a központi költségvetési forrásból megvalósított sportlétesítmény üzemeltetőjére,
  • a központi költségvetési forrásból üzemeltetett sportlétesítmény üzemeltetőjére,
  • az üzemeltetést mint közfeladatot ellátó közérdekű alapítványra,
  • a külön jogszabályban meghatározott sportakadémiára és kiemelt régiós alközpontra,
  • a sportról szóló törvény szerinti sporttevékenység végzésére alkalmas helyiséggel rendelkező köznevelési és felsőoktatási intézmény üzemeltetőjére,
  • valamint az egyéb állami és önkormányzati szervezetre, amely sportlétesítményt üzemeltet.

A sportlétesítmény üzemeltetésének tervezett felfüggesztése előtt tíz munkanappal – vagy ha az üzemeltetés felfüggesztéséről szóló döntés ennél később jutott az üzemeltető tudomására, legkésőbb a tudomásra jutást követő első munkanapon – be kell jelenteni a döntést a sportpolitikáért felelős miniszternek.

A bejelentéssel egyidejűleg meg kell jelölni az üzemeltetés felfüggesztésének okát, tervezett kezdetét, időtartamát, a hátrányosan érintett sportszervezetek körét, a látogatók átlagos létszámát, az üzemeltetés költségét és azt is, mekkora az az összeg, amelyet nem képesek  biztosítani. Azt is, van-e harminc kilométeres körzetben, hasonló jellegű sportlétesítmény.

A tornatermek, tornacsarnokok (egyéb, sportrendezvény megtartására alkalmas ingatlanok) üzemeltetői erre akkor kötelesek, ha a 2021/2022-es tanév második félévében a köznevelési vagy felsőoktatási intézményen kívüli szervezet vagy személy sporttevékenység vagy sportrendezvény céljára igénybe vette a létesítményt, de a 2022/2023-as tanév bármely időszakában a használatba adás, a használatbavétel finanszírozási okokra hivatkozással nem biztosítható. A rendelet szintén pénteken lép hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik