Belföld

Pécsen is jön az energiatakarékossági csomag, épületeket is eladhat az önkormányzat

A pécsi önkormányzat múlt héten kedden jelentette be, hogy intézményeivel, cégeivel, szakértőkkel egyeztetve átfogó energiatakarékossági csomagot készített elő. Az intézkedéseket az Index információi szerint a pénteki közgyűlésen fogadták el.

Az időközben több ponton módosított intézkedéscsomag rendelkezik például arról, hogy a városháza és az összes ingatlan december 27-től január 8-ig lesz zárva. A rendelőintézeteknél közben marad a megszokott 19 órás zárás.

A közvilágítás korszerűsítésére feltételes közbeszerzést írnak ki, ahogy megállapodik a kormány az EU-val és elérhetők lesznek az uniós pénzek. Hozzáteszik ugyanakkor, ha ez nem valósul meg, más forrásból fogják fedezni a beruházást. Mivel a Pécsi Nemzeti Színház villamoseneregia-igénye a legmagasabb, vizsgálják a napelem telepítésének lehetőségét. A városvezetésben bíznak továbbá abban is, hogy a kormány valamelyik központi támogatási programjának segítségével nyitva tudják tartani a Hullámfürdőt, ám ott a vizek hőmérsékletét már most csökkentik.

A lap arról is ír, hogy az önkormányzat különböző ingatlanok eladásával igyekszik plusz pénzhez jutni. Javaslatot tesznek például a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréjére. Utóbbit nem sikerült értékesíteni nyilvános liciten, ott nem érkezett érvényes ajánlat, liiciten kívül viszont igen, 780 millió forint értékben. Ezen ajánlat elfogadása esetén viszont 140 milliós vagyonvesztés történne, ezért ezt elvetették. A csere úgy jönne létre, hogy a Manduláson kívül még 205 milliót kapna is a város a volt Bőrklinikáért. Ezt a bevételt a szóban forgó rezsicsomagba csoportosítanák át.

Vizsgálják más ingatlanok értékesítését is, van, ahol már előleget is fizettek. Hogy melyek ezek az épületek, konkrétan nem derül ki, annyi bizonyos, hogy olyan ingatlanokról van szó, amelyek korábbi állami hitel miatt meg voltak terhelve, de ahogy a város törleszti az adósságát, úgy engedik ki ezeket a jelzálog alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik