Belföld

Népszava: Rogán alatt formálódik az új Nemzeti Eseménykezelő Központ

A rendkívüli helyzetekben kulcsfontosságú titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenység egy újabb fajsúlyos része kerülhet Rogán Antal kabinetminiszter közvetlen irányítása alá – írja a Népszava szerdai cikkében.

A lap szerint nemrégiben egy pécsi egészségügyi szakmai konferencián tartottak egy előadást a védelmi igazgatás átalakulásáról és a prezentáció több táblázata és ábrája eljutott hozzájuk. Ezek alapján a Rogán alá tartozó Védelmi Igazgatási Hivatal (VIH) fennhatósága alatt formálódik az új Nemzeti Eseménykezelő Központ.

A Népszava azt írja, hogy a Nemzeti Eseménykezelő Központról egy 2021-es törvény tesz említést, e szerint a „védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” üzemelteti, fő feladata pedig az összkormányzati válságkezelés, illetve a különleges jogrendi feladatellátás szakmai koordinációja és összehangolása felkészülési időszakban, valamint védelmi és biztonsági esemény idején. Ilyen lehet például a vörösiszapkatasztrófa, árvíz, migráció, pandémia, orosz-ukrán háború. Így tehát az új központ alkalmas lenne a korábbi operatív törzsek, rendkívüli jogrendi munkacsoportok, Honvédelmi Tanács titkársági feladatainak kiváltására.

A kormány úgy tervezi – írja a napilap –, hogy 2023 nyarára jönne létre az eseménykezelő központ és vele együtt egy „Szimulációs és Modellező Központ”, a Rogán alá történő szervezés pedig egybevág a titkosszolgálati rendszer átszervezésével. A Népszava emlékeztet, hogy a polgári titkosszolgálatok az áprilisi választás után átkerültek a kormányzati propagandát vezető miniszter fennhatósága alá.

Az előadás egyik diája szerint az új szervezeti formában kiemelt szerepet kapna a Nemzeti Eseménykezelő Központ, mert odakerülne a kormányügyeleti szolgálat is. Ennek legfontosabb feladata „a kormányzati intézkedést igénylő rendkívüli eseményekről való tájékoztatás, illetve ezen eseményekről készült jelentések gyűjtése, értékelése és továbbítása”. Beletartozik a rendőrség, a terrorelhárítás a katasztrófavédelem, de például az idegenrendészet, a vízügy, a kórházi főigazgatóság, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vagy az Országos Mentőszolgálat is – ezeknek a szerveknek eddig a Belügyminisztérium adta a kormányügyeletet, de most ez átkerülne Rogánékhoz a Népszava szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik