Belföld

103 éves korában meghalt Pongrácz Zsuzsa újságíró

24.hu
24.hu
Fordítóként, íróként is ismert volt, és ő írta az Esős vasárnap című film forgatókönyvét is,

Október 15-én, 103 éves korában elhunyt Pongrácz Zsuzsa (Baló Lászlóné) Aranytollas újságíró – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amelynek egyik legrégebbi tagja volt. Mint írták, élete utolsó szakaszában is szűnni nem akaró érdeklődéssel olvasta minden reggel az újságot, követte az eseményeket.

Vérbeli zsurnaliszta volt, és az is maradt. Egész élete az írás  körül forgott: „mindeníró” volt, azaz írt szépirodalmat, forgatókönyvet, és cikkek százait, ha nem ezreit. Munkája mellett azonban élete végéig sem feledte el „szolgálni ” a családját sem. 1953-ban az Esti Budapest rovatvezetője, 1965-től mintegy 15 éven át a Filmvilág munkatársa, szerkesztője volt. Közben születtek a könyvek, forgatókönyvek, fordítások.

Ő írta az egyik leghíresebb magyar romantikus film, az Esős vasárnap forgatókönyvét, mint ahogy a Családi kör tv-sorozat tanmeséit is. Férjével, Baló Lászlóval együtt fordították Marcel Achard A bolond lány című színművét.

Miért nem született meg? című, 1958-ban megjelent könyvében azt kutatta, mi áll az akkor kétszázezerre rúgó művi vetélések hátterében.

Amióta ​ember él a földön, kutatják, újra és újra felfedezik a boldogság sokféle forrását. Csakhogy ezek a források könnyen kiapadnak. Egyet kivéve: az anyaságét. Anyának lenni, ez az örömökkel és bánatokkal egyaránt telített állapot adja az embernek, a nőnek a boldogság teljességét.

Ezt már a Miért született meg? című riportkönyvéről mondta, amelyben a születés, az anyaság örömét tárta fel. Érdekelték az emberek, a mindennapi küzdelmek, örömök és csalódások. Kereste az igazságot, riportjaiban az élet bonyolultságát tárta fel. A MÚOSZ méltatása szerint egy ÚJSÁGÍRÓ – így nagybetűvel – távozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik