Belföld

Teljesen alacsony padlóssá válik a BKV buszállománya

Újabb 29 darab korszerű, szóló Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusszal bővült a BKV buszflottája. Az új generációs utaskomforti felszereltségek mellett az ezzel megkezdett, összesen 135 járművet számláló flottafrissítésnek még a befejezése előtt – várhatóan egy hónapon belül – teljes mértékben alacsony padlóssá válik a BKV autóbuszállománya – írja közleményében a vállalat.

Az átadáson Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta: összesen 135 új busz áll forgalomba, amelynek egy része (100 db) bérleti, más része (35 db) pedig adásvételi konstrukcióban érkezik a fővárosi utakra. „A szűkös gazdasági lehetőségek ellenére nagy öröm számunkra, hogy ezek a járművek forgalomba állhatnak. A BKV még mindig a legmeghatározóbb szolgáltató a közösségi közlekedésben, és ezt a pozícióját minden körülmények között meg is szeretné őrizni.”

Dr. Walter Katalin, a BKK részéről kiemelte: „A modern járműpark nem öncél – kiemelt szerepe van abban, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést. A BKK, mint a budapesti közösségi közlekedés szervezője, fejlesztője folyamatosan dolgozik azon a fővárossal és a BKV-val, hogy minél több közlekedési ágazat járműparkja újulhasson meg. A mostani buszokon túl 48 Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusz érkezik jövőre, amelynek első példánya már Budapesten van, emellett újabb autóbuszok érkezése is várható.”

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: „Budapest közösségi közlekedésének megújítását éppen az energia- és a klímaválság miatt kell felgyorsítani! A közösségi közlekedés az egyik leghatékonyabb, és egyre többek számára az egyedüli megfizethető közlekedési mód a jelen válságban. Korszerűsítünk, miközben a 14 éven aluliak számára ingyenes utazást biztosítunk, és a 30 napos Budapest-bérlet árát a jelenlegi helyzetben sem emeljük.”

Az 1990-es évek óta ez a legnagyobb egy ütemben végrehajtott autóbuszos járműparkfrissítés. A BKV buszágazatában (ide tartoznak a trolibuszok is) az alacsony padlós járművek aránya az elmúlt 8 évben 38%-ról 91%-ra emelkedett, és ennek a flottának a forgalomba állásával a magas padlós autóbuszok teljesen eltűnnek Budapest útjairól. A megújuló járműállomány az utasok számára nyújtott szolgáltatási színvonal emelkedése mellett a munkavállalók munkakörülményeit is jelentősen javítja.

Az október 16-án forgalomba álló 29 darab bérelt Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz természetesen klimatizált, emellett korszerű dízelmotorja teljesíti a legszigorúbb, EURO 6e károsanyag-kibocsátási előírásokat.

A jól ismert típus üzemeltetési tapasztalatai kifejezetten kedvezők, így minden feltétel adott, hogy a fővárosi utasoknak európai szintű szolgáltatást biztosítsanak – olvasható a BKV közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik