Belföld

„Arról álmodunk, hogy megbecsüljék az állatokat” – 30 éves a Rex Alapítvány

Rex Kutyaotthon Alapítvány
Rex Kutyaotthon Alapítvány
A Rex Kutyaotthon Alapítvány immár harminc éve azon dolgozik, hogy felelős állattartásra neveljen, a kóbor állatok létszámát csökkentse és megakadályozza az állatok szenvedését. Ellátogattunk az alapítvány születésnapi rendezvényére, ahol többek közt megtudtuk, mi a következő nagy küldetés az életükben.

„Egy olyan világról álmodunk, amelyben az állatokat megbecsülés övezi” – hangoztatta a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója szombaton délelőtt az újpesti Állatszigeten. Fontos nap volt ez az alapítvány életében: ekkor ünnepelték a Rex 30. születésnapját a közelgő Állatok Világnapja alkalmából, mi pedig megnéztük, milyen programkavalkáddal készültek a nagy napra.

A nyitóbeszédek előtt még nem sok jót ígért az időjárás, ugyanis az eget uraló szürke felhőkből olykor az eső is eleredt, de a rendezvény kezdetére magához tért az idő, és először csak a csapadék szűnt meg, majd később már a nap is kisütött. A dress code azért kicsiknél és nagyoknál egyaránt jellemzően a gumicsizma volt, de se a felhők, se a hűvös idő nem állhatták útját a szórakozásnak, ami a gyerekek és felnőttek előtt állt ezen a hétvégi napon.

Rex Kutyaotthon Alapítvány

Egy valamikori illegális szemétlerakó helyén, két hektárnyi „pokolból” édent varázsoltak, mesélte az alapító az esemény megnyitóján, ahol Déri Tibor újpesti polgármester is felszólalt, aki többek között arról beszélt, milyen nagy dolog, hogy a Rex által egykor indított kezdeményezésből mára örökség, hagyomány lett.

1,5 millió Forint

Állatok Világnapja alkalmából a MARS közel 1,5 millió Forint pénzadománnyal támogatja a menhelyet. A MARS elkötelezett az állatotthonok támogatása és a felelős örökbefogadás mellett. A vállalat küldetésének érzi, hogy támogatásaik révén esélyt adjanak a nehéz helyzetben élő állatoknak, és új lehetőségeket biztosítsanak számukra.

A beszédeket követően rögtön a négylábúaké lett a főszerep, és minden szempár a Rex Tanoda őrző-védő kutyabemutatójára szegeződött.

Ennyi kutya közt komoly kihívás nekik, hogy a gazdát nézzék

–jegyezte meg az esemény irányítója, azonban az ebek ilyen nehezített körülmények között is lenyűgözően teljesítették a parancsokat. Amelyeket így kedves dicséretek is követtek minden alkalommal.

Rex Kutyaotthon Alapítvány

A színpadon ezt követően egymást váltották a programok: gyerekműsor, opera és operett gála is volt terítéken, délután pedig koncertekben is bővelkedett a kínálat. Mindeközben egész nap a látogatók rendelkezésére állt állatorvosi tanácsadás, illetve az érdeklődőket körbe is vezették a kennelek között és az állatszigeten, a tudásra szomjazók pedig különböző, állatvédelemben jártas szakértők beszélgetéseit hallgathatták meg a kisszínpadon.

A beszélgetősarok első etapjában az állatvédelem változásairól is szó esett, Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő többek közt arról beszélt, hogy habár a hazai jogszabályi háttérrel alapvetően elégedettek lehetünk a témában, ettől még számos anomália létezik, és hiába a szigor, nagyon fontos a szemléletformálás is.

Az alternatív programok közül a kennellátogatást néztem ki magamnak, így a fél óránként induló turnusok egyikén végigvezettek az alapítvány munkatársai minket a gazdára váró kutyák mellett, elmesélve mindegyikük egyedi történetét, ismertetve különböző, összetéveszthetetlen személyiségüket.

Rex Kutyaotthon Alapítvány

A kennelek rácsai mellett, a szeretet iránt olykor ugatással, olykor izgatott farokcsóválásokkal vágyakozó kutyák tekinteteinek rabjává válva megtudhattuk, hogy

az idősebb, termetesebb és fekete kutyák is jókora hátránnyal indulnak az örökbefogadásnál, illetve az egyik eb, a termetes és szeretetteljes mackóra hajazó Ali már öt éve a menhely lakója.

A rendezvényre a szervezők egy óriási, a 30. születésnaphoz igencsak méltó tortával is készültek, a szeletek szétosztásával párhuzamosan Király Péter az Állatszigeten sétálás közben arról is mesélt a 24.hu-nak, hogy hosszú út vezetett ehhez a fontos évfordulóhoz: visszaemlékezett arra, amikor még Csala Zsuzsa Hopi nevű németjuhásza által valósult meg a Rexhez méltóan nem pusztán alapkőletétel, hanem „alaptappancs-letétel”.

Ekkor még csak az önkéntesekből kialakított tappancsot fotózták le, mára viszont már odáig jutott a Rex, hogy megrendezhették a Guinness rekordkísérletet azzal a címmel, hogy „A legtöbb örökbefogadott állat egy helyen és időben”.

Rex Kutyaotthon Alapítvány

Az alapítvány oktató programján már ma is diákok ezrei vesznek részt, azonban ők azt szeretnék, ha ez a szám a sokszorosára nőne a jövőben. Ezért a következő állomás az életükben a Felelős Állattartás Házának építése, amely idén el is kezdődött. A projekt alapját az adta, hogy becslések szerint hazánkban évente több százezer olyan kutya és macska születik, akik felelős gazda hiányában az utcára kerülnek.

A Rex hisz abban, hogy a probléma csak a társállatokról való gondolkozásmód alapvető megváltoztatásával és a felelősségteljes állattartás általánossá válásával oldódhat meg. Ez a ház ebben szeretne úttörő szerepet vállalni kiállításokkal, innovatív ismeretterjesztő technikát felvonultató eszközökkel, élményközpontú oktatási programokkal.

„A nagy erő nagy felelősséggel jár”, idézte Király Péter a Pókember című film egyik jelenetét, utalva arra, hogy habár rengeteg akadály nehezítette az életüket, mára eljutottak oda, hogy végre kinyújtózhatnak egy kicsit, mivel biztonságosan működik az állatotthon, és hiába van jelenleg nehéz helyzetben az ország és a világ is, ők „előre menekülnek”.

Rex Kutyaotthon Alapítvány

Koleszár István, az alapítvány kuratóriumának elnöke ennek kapcsán arról beszélt lapunknak, hogy sok területen tetten érhető a változás az állatvédelem tekintetében, hiszen amíg harminc éve bolondnak titulálták az állatvédőket, manapság már az átlagemberek is szólnak és tesznek azért, hogy egy állat élete jobbá váljon.

Örömteli érzés számukra, hogy a Rex nyári táboraiban mindig túljelentkezés van, ez ráadásul azért is fontos, vélekedett az alapító, mert ha fejlődésük során nem hagyják elveszni a gyerekekben élő természet- és állatszeretetet, akkor olyan célokra is aspirálhatnak, mint hogy harminc év múlva ezen az Állatszigeten már nem állatmenhely, hanem kutyapanzió lehet majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik