Belföld

Rákosmente polgármestere takaréklángra tenné a kerületi intézményeket, de sportközpont kivétel

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt
Az intézkedések érintenék a bölcsődéket, az óvodákat, a kulturális és szociális intézményeket, az uszodákat, a rendezvényeket, és a szilveszteri tűzijátékot is.

Rendkívüli sürgősséget igénylő előterjesztést küldött ki Rákosmente fideszes polgármestere a XVII. kerület önkormányzati képviselőinek – derült ki az egyik szocialista képviselő Facebook-odaláról.

A dokumentum szerint Horváth Tamás rendkívüli intézkedéseket javasol az energiaválság miatt, ami előterjesztése szerint az orosz-ukrán háború és a Fidesz által is megszavazott „elhibázott brüsszeli szankciók okoztak”. Javaslata szerint a kerületben 25 százalékos energiafelhasználás csökkenést kíván elérni az elszabadult költségek miatt.

A polgármester 7 pontban foglalta össze a javasolt intézkedéseket:

  1. Már jövő héttől határozatlan időre javasolja az Erdős Renée Ház – Kiállítóterem és a Laborcz Ferenc Emlékház nyitvatartását. Továbbá december 20-tól bezárná a Rákoscsabai Közösségi Házat, a Rákoskerti Művelődési Házat, valamint a Rákoshegyi Közösségi Házat.
  2. Csökkentené a nyitvatartását a helyi szociális intézményeknek és a tálalókonyhának is.
  3. Az iskolák téli szünetéhez igazodva az óvodai és bölcsődei szünet szintén december 23. és január 8. között lenne.
  4. Jövő héttől bezárna az Újlak utcai Uszoda, és a Ferihegyi úti Tanuszoda határozatlan időre.
  5. A polgármesteri hivatalt pénteki napokon bezárnák november elseje után, a dolgozók otthoni munkában dolgoznák le a napokat. A Családi és Társadalmi Rendezvények Házát is bezárnák.
  6. Az adventi vásár és díszkivilágítás mérsékelten lenne, továbbá elmaradna a szilveszteri tűzijáték.
  7. Az óvodákban 22 fok, a bölcsődékben 23 fok, az önkormányzatban 20 fok lenne biztosított.

A dokumentumot nyilvánosságra hozó helyi szocialista képviselő rámutatott, hogy a Riz Levente nevét viselő sportcsarnok esetében nincs korlátozás. Azt a megszorítások nem érintik.

Lukoczki Károly azt írta,

Eleve hazug a felütés, nem a szankciók miatt rossz az energiahelyzet, ráadásul a Fidesz képviselőcsoportja megszavazta az összes eddigi szankciót. Nincs szankció továbbá a földgázra, az jöhetne, de úgy tűnik: nincs pénze a magyar államnak, elfogyott a valuta. Minden bizonnyal ezért kértünk az orosz partnerektől fizetési könnyítést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik