Belföld

IMF: Tartósan magas marad az infláció Magyarországon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nehéz lesz gazdasági szempontból a jövő év Magyarország számára, a fellendülés egyelőre nem látható – ez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisa egy frissen megjelent előrejelzés szerint, amelyet a portfolio.hu ismertetett.

A főbb megállapítások szerint az idén a korábban vártnál lényegesen erősebb lehet a magyar gazdaság növekedése, 2023-ban viszont ez jelentősen lelassulhat. Ugyanakkor az IMF tartós inflációra és jelentős folyó fizetési mérleg hiányra számítanak.

Nézzük a konkrét számokat:

  • a 2022-es 5,7 százalékos gazdasági növekedés után jövőre jelentősen lassulhat az aktivitás, csak 1,8 százalékos növekedésre számít az IMF.
  • az éves átlagos inflációt tekintve az IMF szerint alig lesz csökkenés jövőre, az idei 13,9 százalék után még mindig 13,3 százalékos lehet az áremelkedés
  • Az előrejelzés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya is komoly probléma lehet. Idén a GDP 6,7 százaléka lehet a deficit, igaz, sok szakember már a 10 százalékos értéket sem tartja irreálisnak az energiaszámla miatt. Az IMF még jövőre is a nemzeti össztermék 3 százaléka lehet a folyó fizetési mérleg hiánya.

Csaba László professzor egy ma megjelent interjújában mondta azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a kormány három ok miatt nem tudja lassítani az inflációt, erősíteni a forintot, megkésettek, elégtelenek a monetáris intézkedések, lényegében nincsenek költségvetési lépések, rossz a kommunikáció, a magyar gazdaságpolitika hitelességi válságba került. Az akadémikus úgy véli, előre látni lehetett, hogy az extrém laza gazdaságpolitika miatt előbb-utóbb nagyon magas lesz infláció, megbomlik a fiskális egyensúly. A kormány gazdaságélénkítő intézkedései gazdasági értelemben károsak voltak, csak rövidtávú politikai célokat szolgáltak, azt mondani pedig, hogy nem lesz további kamatemelés, nagy hiba volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik