Belföld

A Mészáros-csoport pénzügyi menedzsere megmondta: csak 2024-re várható javulás

Az autópálya-koncesszió jelenleg a legnagyobb projektünk, amely a munkaidőnk komoly részét igénybe vette az elmúlt időben

– mesélte Sárkány Hunor, a Talentis Consulting Zrt. pénzügyi igazgatója a Portfoliónak adott interjújában. Sárkányt a Mészáros Csoportban folyó tevékenységről kérdezték, amire általánosságban annyit tudott mondani, hogy az „rendkívül szerteágazó”.

Úgy szoktunk fogalmazni, hogy a nemzetgazdaság stratégiailag fontos ágazataiban vagyunk jelen, úgy mint az energetika, az ipar és építőipar, a turizmus, mezőgazdaság és élelmiszeripar, bank és biztosítási szektorokban. Külön-külön is nevesíthetnénk egy-egy vállalatot, de hosszú felsorolás lenne, hiszen a csoporthoz jelenleg több mint 300 cég tartozik

– mondta Sárkány, hozzátéve, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalatok egy részét a Talentis Group fogja össze, amelyhez a cégcsoport cégei között koordináló szerepet betöltő Talentis Consulting is tartozik.

A pénzügyi vezető szerint 2022-ben fontos mérföldkő volt számára az 1237 kilométernyi hazai gyorsforgalmi út átvétele. Szeptember elsejétől már a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF Zrt.) üzemelteti és fejleszti az autópályákat, amelyek a fejlesztésekkel meghaladják majd az 1600 kilométert.

Sárkány elmondta, hogy Talentishez tartozó projektcégeknek vannak napelemparkjai is. Az egyik évek óta üzemel, a másik májusban készült el. Emellett egy másik projektcégen keresztül folyamatban van a horvátországi Abbáziában egy ötcsillagos luxusszálloda kivitelezése, amelyet nemzetközi brand alatt terveznek működtetni, ezért több nagy szállodalánccal tárgyalnak.

A menedzser szerint a Mészáros-csoport számára fontos szempont, hogy a jövőben külföldön erősebben jelenjen meg.

A nagy élelmiszeripari egységeink alapvetően, vagy komoly arányban exportra termelnek, de a nehéziparban tevékenykedő cégeinknél is kiemelt fontosságú az exporthányad, valamint a Hunguest Hotelsnek is szép számmal vannak külföldi vendégei. Ez alapján az exportból származó bevételi arányunk csoport szinten – eltekintve a pénzintézeti és biztosítási szektorban lévő érdekeltségeinktől – nagyságrendileg 13-15 százalék

– mondta Sárkány, aki azt is állította, hogy a cégcsoportnak komoly kihívásokkal kell megküzdenie az emelkedő energiaárak miatt.

Nagyon komoly munkát kell végeznie a menedzsmentnek az energiafelhasználás optimalizálása érdekében, takarékoskodással, szigeteléssel, napelemek telepítésével, de vizsgáljuk a további energia hatékonyságot növelő lehetőségeket is

– közölte a Mészáros Csoport menedzsere, aki szerint 2022 és 2023 is nehéz időszak lesz, az infláció, a kamatok és az energiaárak egyelőre magasak maradnak, és a visszarendeződés csak 2024-től indulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik