Belföld

Szijjártó Péter: Dél-Korea a harmadik legnagyobb beruházó Magyarországon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter szerint Magyarország egyedül úgy lehet lokális kivétel a kontinentális recesszióból,

ha továbbra is sikeresen ösztönözzük a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi munkahelyteremtő beruházásait.

A tárcavezető szerint súlyos gazdasági recesszió fenyegeti Európát, melynek okaiként a háborút és azt követő brüsszeli szankciókat jelöli meg.

Gazdasági növekedésünkben eddig nagy szerepet játszottak a koreai elektromos autóipari vállalatok, melyek rendre Magyarországra hozták, hozzák az elektromos akkumulátorok előállításához szükséges gyáraikat. Nem is csoda, hogy mára ők alkotják a harmadik legnagyobb beruházói közösséget hazánkban.

– jelenti ki Szijjártó a Facebookon közzétett posztjában.

A miniszer úgy látja, hogy „mára az elektromos autóipar európai fellegvára” lettünk, hiszen a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátor-gyártási kapacitással Magyarország rendelkezik. Ráadásul hazánk „a nyugati és keleti gazdaság találkozóhelye lett, miután „a nagy német autógyártók nálunk gyártják elektromos autóik és motorjaik jelentős részét, amihez nélkülözhetetlenek a koreaiak (és kínaiak) által előállított elektromos akkumulátorok”.

Szijjártó elmondta a koreai vállalatvezetőknek, hogy a nehéz gazdasági környezet ellenére

a teljes foglalkoztatás, Európa legalacsonyabb adóinak megőrzése és a leggyorsabb beruházás-ösztönzési rendszer fenntartása nem lehet kompromisszum tárgya.

Már 6000 milliárd forint felett jár az akkumulátorgyártó cégek magyarországi összberuházása. Eddig Dél-Korea volt az első számú befektető, de most Kína egyetlen lépéssel beérte. A hazai akkumulátor-gyártással alábbi cikkünkben foglalkoztunk bővebben:

Kapcsolódó
Őrült tempót diktálnak az akkumulátorgyárak – idén több hazai beruházást jelentettek be, mint az előző öt évben összesen
Már 6000 milliárd forint felett jár az akkumulátorgyártó cégek magyarországi összberuházása. Eddig Dél-Korea volt az első számú befektető, de most Kína egyetlen lépéssel beérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik