Belföld

Fejbe lőttek és feldaraboltak egy párt Budapesten, tényleges életfogytiglant kértek a vádlottakra

poice.hu
poice.hu

Szerdán az előkészítő üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak a szlovák állampolgárságú K. Norbertnek, és magyar társának H. Zsoltnak a pere, akiket azzal vádolnak, hogy hat és fél évvel ezelőtt agyonlőttek egy szlovák férfit a barátnőjével egy Marina-parti lakásában, majd a holttesteket feldarabolták és elásták.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint az előre kitervelten, nyereségvágyból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, súlyos testi sértés bűntettével, és különösen nagy kárt okozó rongálás bűntettének kísérletével vádolt két férfi, valamint a pénzmosással vádolt harmadik női társuk sem ismerte be a bűnösségét a mai meghallgatása során.

Az ügyészség tényleges életfogytiglant kért a két férfire, de a szlovák személy esetében mértékes indítványt is tett arra az esetre, ha a mai előkészítő ülésen mindent váddal egyezően beismer és lemond a tárgyalás jogáról is. Ebben az esetben a férfi 35 év múlva szabadulhatott volna feltételesen, de ő nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

A magyar társa H. Zsolt esetében nem tett mértékes indítványt a vádhatóság, mert őt már tavaly életfogytiglanra ítélték Pécsen egy másik ügyben, fegyveres rablás és más bűncselekmények miatt. Ez azt jelenti, hogy bizonyítottság esetén ő nem is bocsátható szabadlábra feltételesen a törvény szerint. H. Zsolt pénzmosással vádolt barátnőjére három év börtönt és három év közügyektől eltiltást indítványozott az ügyész.

A vádirat szerint a 43 éves K. Norbert és a 42 éves magyar társa hét évvel ezelőtt ismerkedett meg egymással, és onnantól kezdve a szlovák férfi több bűncselekmény végrehajtásával is megbízta pénzért a magyar társát.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a szlovák terhelt és a szintén szlovák állampolgárságú későbbi áldozata még 2012-2013. évben került egymással közelebbi kapcsolatba, majd később a vádlott a sértett bizalmi embere lett. Ennek keretében üzleti jellegű ügyeket és hétköznapi dolgokat intézett neki. Emellett a vádlott jövedelme is a későbbi áldozatától származott, miután felhatalmazást kapott arra, hogy intézze a céges ügyeit.

A szlovák állampolgárságú sértettet Szlovákiában, 2014 őszén börtönbüntetésre ítélték. A szlovák férfi Magyarországra szökött a börtön elől, majd 2015 januárjában, más nevében, illetve személyi adataival kivett egy XIII. kerületi, Marina parti lakást.

Magyarországi bujkálásának költségeit nagy összegű készpénzből, valamint befektetési aranytömbökből kívánta fedezni. Ennek érdekében azzal bízta meg a 43 éves szlovák ismerősét, mint bizalmi emberét, hogy nyisson  egy bankszámlát a saját nevében, s béreljen neki egy széfet.

A vádhatóság szerint a bizalmasa ekkor határozta el, hogy kihasználja a sértett élethelyzetét és a vagyonának megszerzése érdekében megöli őt. Az emberölésben való közreműködésre végrehajtó emberét, a 42 éves magyar férfit kérte fel, aki anyagi részesedés fejében vállalta, hogy közreműködik az emberölésben.


Az előkészületek során, a szlovák férfi intézkedett a holttestek szállításához, eltüntetéséhez szükséges orrfűrész, zsákok, tisztítószerek, mész beszerzéséről, magyar cinkostársa pedig Pilisszentiván külterületén egy gödröt ásott.

Ilyen előkészületeket követően, a terheltek 2016. február 11-én a délelőtt megjelentek a Marina parti lakásban, ahol a 43 éves szlovák férfit, valamint a lakásban tartózkodó 29 éves barátnőjét közvetlen közelről, célzottan, többször fejbe lőtték.

Ezt követően a magyar férfi a lakás fürdőszobájában a holttesteket feldarabolta, a testrészeket és a torzókat sporttáskákba csomagolta, majd azokat az áldozat gépkocsijával Pilisszentivánra vitte, ahol az előzetesen kiásott gödörbe tette, mésszel és vízzel leöntötte, végül pedig a gödröt betemette.

Ezzel párhuzamosan a szlovák vádlott kiürítette a sértett megbízásából bérelt széfet, s magához vette az abban elhelyezett értékeket. A terheltek másnap visszamentek a lakásba és kitakarították.

A magyar férfi a kettős emberölésben való közreműködéséről beszámolt az élettársának. A vádlott közreműködéséért kapott két darab befektetési aranytömböt a nő pár nappal később egy budapesti aranykereskedésben, mintegy 10 millió forint összegért eladta. A szlovák férfi pedig az áldozata vagyonába tartozó összesen 10 darab, mintegy 60 millió forint összértékű gépkocsit megszerezte, majd azok többségét eladta.

Egy kocsit H. Zsolt élettársa, egyet pedig az apja kapott meg. A vádirat szerint a szlovák vádlott a magyar társának, 2015-ben több más, hasonló megbízást is adott, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe. Így egy szlovák állampolgár megverésére, és egy szlovákiai családi ház felgyújtására is. A magyar férfi  500-1000 euró közötti összegekért cserébe hajtotta végre ezeket a megbízásokat.

A szlovák férfi már a nyomozati szakban is tagadta a gyilkosságokat:  azt állította, hogy csak lopni küldte a lakásba a társát, míg a másik vádlott azt mondta a rendőröknek, hogy ott sem volt a gyilkosságok idején, és csak a holttestek feldarabolására kapott megbízást.

A mai előkészítő ülésen K. Norbert védője illetékesség és joghatóság hiányában kérte az eljárás áttételét. A bíróság ezt azonban elutasította azzal, hogy a vádlott társa magyar állampolgár és a szlovák hatóságok még a nyomozás során átadták az ügyet a magyar nyomozó hatóságnak. A követező tárgyalás október 25-én lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik