Belföld

Videón, amint káromkodva kel ki magából egy bankkártya-csaló, miután hamis adatokat kapott

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Tanulságos felvételt osztott meg Facebook-oldalán egy férfi, akit egy Hajdú-Bihar megyei körzetszámú telefonszámról (+3652314252) hívott fel egy csaló, aki az OTP Bank nevében próbált bankkártya-adatokhoz jutni.

A hivatalosnak tűnő telefonhívás kezdetén az álügyintéző Papp Ágotaként mutatkozott be, és egy hamis azonosítószámot is bemondott. Ezután előadta, hogy két gyanús tranzakció miatt telefonál, amit az ügyfél nevében kezdeményeztek ismeretlenek. Egy 180 ezer forintos, és egy 240 ezer forintos utalásról beszélt, majd azt kérte a férfitól, hogy a sípszó után egy gépnek mondja be a bankkártya adatait. Azt állította, szükséges, hogy a kártyát 15 percre zárolják, mondván, hogy így ki tudják zárni a rendszerből a csalókat.

A férfi – aki nem is az OTP Bank ügyfele – észlelte, hogy egy csalóval beszél, ezért megadott egy hamis számsort (egytől tízig sorrendben adta meg a számokat). A nyilvánvaló hamis adatok beolvasása után az álügyintéző az addigi udvarias és hivatalosnak tűnő modoráról átváltott, és káromkodva hordta le az ügyfelet, majd bontotta a vonalat.

Az eset azért is nagyon tanulságos, mert ismét rámutat arra, amire a bankok, a rendőrség, és a hatóságok egyaránt gyakran figyelmeztetik a lakosságot, miszerint

a bankok sohasem kérnek bankkártya adatot az ügyfeleiktől telefonon keresztül.

Az OTP Bank például tájékoztatóban magyarázza el, hogyan lehet védekezni a csalók ellen, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Magyar Bankszövetség pedig közös kampányt indított a csalások megakadályozása érdekében.

Az érintett Hajdú-Bihar megyei körzetszámról az elmúlt hónapokban legalább 130 embert próbáltak átverni, ennyien adtak hangot panaszuknak egy internetes fórumon. A hozzászólásokból kiderül, hogy többen a rendőrséghez fordultak az ügyben, ezért megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot kérdéseinkkel, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A 24.hu többször is foglalkozott banki csalásokkal, köztük ennél jóval bonyolultabb esetekkel. Előfordult olyan is, hogy úgynevezett SIM-cserés támadással loptak meg banki ügyfeleket, volt, akitől 51 millió forintot zsákmányoltak, és olyan is, akinek 30 milliója bánta. Nekik szerencséjük volt, az OTP Bank ugyanis megtérítette a kárukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik