Belföld

Kincses Gyula szerint az egészségügyi reform szükséges, de társadalmi egyeztetés nélkül életveszélyes lehet

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A MOK elnöke szerint ez a gond, nem az orvosválasztás átalakítása.

Kincses Gyula szerint szólnak szakmai érvek a beteglátogatási idő szabályozása, az intézményi teljesítmény mérése, még az orvosválasztás átalakítása mellett is, hozhatna akár pozitív változást is az egészségügy átalakítását célzó belügyi javaslat, de a szakma és főleg a társadalom megkérdezése nélkül életveszélyesek lehetnek egyes beavatkozások.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, mindenképp szükség lenne bizonyos egészségügyi reformokra, de nem így. Kincses Gyula szerint az egészségügyi ellátórendszert időről időre hozzá kell igazítani a megváltozott szakmai környezethez, megbetegedési viszonyokhoz, települési struktúrához.

Pozitív hozadéka lehetne a tervezetnek a kétlépcsős béremelés. Arról a hálapénz feladásáért már megállapodtak Orbán Viktorral, de még nem teljesült – tette hozzá. A tervezetnek az a része, hogy orvosok bérét csökkenthetik is, azért problémás, mert nem tudni, milyen szempontok szerint különböztetnék meg az egyes dolgozókat. Ehhez átlátható teljesítménymérésre lenne szükség az intézmények körében, aminek Magyarországon nincs hagyománya, „életveszélyes” lenne, ha ezt  három hónap alatt szeretné bevezetni a Belügyminisztérium.

Az előterjesztés szerint  az alapellátás kivételével megszűnne a szabad orvosválasztás. Kincses Gyula erről azt mondta, legtöbben azért ragaszkodnak egy doktorhoz, mert személyesen ismerik, vagy, mert valaki ajánlotta, ám az ellátást jobban biztosítaná, ha nem szimpátia- hanem szakmai alapon választanák a betegek az orvosokat. Kincses Gyula úgy véli, a betegellátás nem az orvosszakma belügye, hanem minden állampolgáré. A szakmai egyeztetés mellett ezért azt tartja legfontosabbnak, hogy az intézményi átalakításokat minden esetben előzze meg társadalmi vita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik