Belföld

Hét kérdés lesz a nemzeti konzultáció kérdőívén

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára ezek közül egyet ismertetett.

Dömötör Csaba a kormány hivatalos Facebook-oldalára feltöltöltt videóban azt mondta, hogy hamarosan indul az uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció. A kérdőíveken hét kérdés lesz. Ezek között biztosan szerepel majd egy a gázszankciókról.

Az államtitkár ezt azzal indokolta, hogy a háború kirobbanása után még egyetértés volt abban, hogy az energetikai szektorra nem terjednek majd ki a büntetőintézkedések.

Brüsszelben azonban fokozatosan felülírták ezt. A júniusban elfogadott olajszankciók mellett a gázra is ki akarják terjeszteni a korlátozó intézkedéseket. A júniusi döntés óta Európában meredek emelkedésnek indultak a gázárak és ez magával húzza az áramárakat is. Sokkal nagyobb ez az áremelkedés, mint amit a háború kirobbanása után tapasztaltunk. Az európai életre gyakorolt követkemények súlyosak

– tette hozzá Dömötör Csaba, aki beszélt a vállalkozások leállásáról, az inflációról, a dráguló rezsiszámlákról. Mint mondta, vannak, akik szerint a szankciók működnek.

Egyes brüsszeli vezetők azt is mondják, hogy szenvedni fogunk, de majd csak túléljük valahogy.

A magyar kormány szerint viszont a szankciók tönkreteszik a gazdaságot, mielőbbi irányváltásra van szükség, amit el is tud érni, ha sokan a véleménye mellé állnak. Ezért az államtitkár arra buzdított, hogy mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik