Belföld

Egyedül Novák Katalin neve nem szerepel a régió elnökei közül az Oroszországot elítélő nyilatkozaton

Közép- és Kelet Európa államfői közös nyilatkozatban ítélték el az orosz agressziót és álltak ki Ukrajna mellett, írja a Napunk. A lap szerint az aláírók közül egyedül Novák Katalin hiányzik.

Így hangzik a szöveg:

Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk mikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:

 

Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.

 

Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól.

 

Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

 

Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni.

Novák egyébként nem látogatott el Kijevbe, szóval akár emiatt is lehet, hogy nem írta alá. A környező országok vezetői viszont valóban rajta vannak, Szerbia és Horvátország kivételével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik