Belföld

Sopron is takarékoskodik, de a spórolást az uniós szankciókra és Gyurcsányra keni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Csütörtökön dönt a Farkas Ciprián, fideszes polgármester által vezetett soproni önkormányzat a megnövekedett energiaárak miatt bevezetendő takarékossági intézkedésekről.

A képviselő-testület egyetlen nap alatt három ülést is tart. A szokatlan menetrend szerint a kora délutánra meghirdetett rendes ülést két rendkívüli ülés követi. Ezek közül az elsőn a költségvetés módosítását, a másodikon a spórolási intézkedéseket tárgyalják.

Miután a rendkívüli ülések szabályozása lehetőséget ad rá, hogy az ott tárgyalt előterjesztéseket csak az utolsó pillanatban ismertessék a képviselőkkel, az energiatakarékosságról szóló hét előterjesztést is csak szerdán küldték meg a testület tagjainak. Ezekből az derült ki, hogy a városvezetés több, a város lakosságát széles körben érintő, drasztikus intézkedést tervez, a politikai felelősséget azonban minden esetben a kormánypropagandához hasonlóan másra hárítja. A tervek szerint

  • Sopronban csökkentik a közvilágítást, a kandeláberek részleges kikapcsolásával a felére szorítják vissza az áramfogyasztást,
  • átalakítják a helyi buszközlekedés menetrendjét, a „gazdaságtalan és kihasználatlan járatokat” átszervezik,
  • 2023. április 30-ig bezárják a Gyermek és Ifjúsági Központot,
  • szintén hét hónapra zárják be a Soproni Múzeumot és telephelyeit,
  • de bezárják a városi könyvtár bánfalvai fiókkönyvtárát is, a székhely nyitva tartását pedig jelentősen csökkentik.
  • További általános takarékossági intézkedéseket dolgoznak ki a működésben maradó önkormányzati cégek és intézmények számára.

Sopronban viszont nem zárják be télre a városi uszodát. Miközben számos más önkormányzat már korábban bejelentette, hogy a fűtési szezon idejére szünetelteti a többnyire csak hatalmas veszteségek árán fenntartható vízi sportcentrumok működését, Sopronban inkább megpróbálják fedezni a növekvő költségeket. A hetedik előterjesztésben az áll: felhatalmazzák a polgármestert, hogy biztosítsa a szükséges pénzügyi forrásokat az uszoda működtetéséhez. A döntés mögött az állhat, hogy a városban alig egy éve adták át Lőver uszodát, amely 14 milliárd forintos támogatást kapott a kormány Modern városok programjából. A sportélet, az úszásoktatás és a tömegsport fellendítésével kampányoló városvezetésnek jelentős politikai arcvesztést okozna, ha az intézményt máris be kellene zárni.

Filep István / MTI Farkas Ciprián fideszes polgármester beszédet mond a Lőver uszoda ünnepélyes átadásán Sopronban 2021. június 22-én. Az uszoda a Modern városok program részeként 14 milliárd forint kormányzati támogatásból épült meg.

A fideszes városvezetés annak ellenére, hogy a megfogalmazott javaslatokban tömören, gyakorlatilag néhány mondatban foglalta össze a tervezett takarékossági intézkedéseket, szükségét érezte, hogy a megszorítások politikai felelőseit is megnevezze. A soproni önkormányzat elé kerülő előterjesztés, és külön-külön mind a hat javaslat is azzal kezdődik, hogy az országot, az önkormányzatokat, családokat nehéz helyzetbe hozó energiaválság „az Európai Unió hibás szankciópolitikája és a Gyurcsány vezette baloldal áskálódása következtében alakult ki”.

Leginkább az Orbán-kormány döntését kellene hibáztatni, amely az év elején kipöckölte az önkormányzatokat a rezsicsökkentett energiaárakat garantáló egyetemes szolgáltatói körből

– mondta a 24.hu-nak Németh Imre, a soproni képviselő-testület ellenzéki tagja. Az MSZP helyi politikusa szerint a másra mutogatás helyett a fideszes polgármestereknek – az ellenzéki vezetésű városokkal összefogva – fel kellett volna lépni a döntés ellen, és meggyőzni a miniszterelnököt, hogy kerülje el azt a katasztrofális helyzetet, amit a kizárás okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik